Foștii președinți ai BEM și UniBank, printre persoanele reținute în dosarul fraudei bancare

Mariana Colun
04/12/2020

Fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi, se numără printre persoanele reținute vineri de procurori și ofițerii CNA în dosarul fraudei bancare. Informația a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie.md de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc.

Dumitru Țugulschi a mai fost reținut și acum patru ani de oamenii legii, fiind cercetat în dosarul Unibank. Acestuia i se incriminează încălcarea regulilor de creditare, gestionarea defectuoasă şi frauduloasă a băncii şi escrocherie în proporţii deosebit de mari. Potrivit procurorilor, în intervalul anilor 2013 – 2014, bancherul ar fi acordat mai multor agenţi economici patru credite neperformante în sumă totală de 16 milioane de dolari şi 15 milioane de euro. Țugulschi a respins acuzațiile. În prezent, dosarul încă se află pe rol în instanța de fond.

În 2016, Ţugulschi s-a numărat printre cei sancționați cu amenzi de câteva zeci mii de lei de către BNM.

Viorel Bîrca a fost pus sub învinuire, în mai 2015, și în dosarul Băncii de Economii. Acesta a fost învinuit de încălcarea regulilor de creditare. Potrivit acuzatorilr, în urma acordării creditelor neperformante, statul ar fi fost prejudiciat cu milioane de lei.

Audiat în iulie 2019 de membrii Comisiei parlamentare de anchetă a furtului miliardului din sistemul bancar moldovesc, Bîrcă ar fi confirmat faptul că în noiembrie 2014, atunci când din cele trei bănci (BEM, UniBank și Banca Socială) au fost scoși aproape două miliarde de dolari, deciziile de acordare a acestor credite au fost luate de trei persoane din cadrul BEM: Ilan Șor, Ivan Ursu și Stanislav Budza.

Amintim că oamenii legii au reținut vineri și patru persoane care au figurat în administrația Băncii Sociale.

Controversatul deputat și om de afaceri Ilan Șor a deținut în aprilie-noiembrie 2014 funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, după ce, în urma unei rocade financiare, statul pierduse statutul de acţionar majoritar. Pe lângă implicațiile la BEM, autorii Raportului Kroll 1 au constatat că Şor a controlat mai mulți acţionari ai Băncii Sociale şi Unibank. Acest lucru i-ar fi permis să fie partaș la „jaful secolului”, schemă prin care, în perioada 2012 -2014, din cele trei bănci au fost scoși în off-shore 13,7 miliarde de lei.

Printre acționarii de la Banca Socială au figurat deputatele din partea Partidului Șor, Reghina Apostolova și Marina Tauber, precum și ex-președintele Petru Lucinschi. Toți trei au fost scoși toamna trecută de sub urmărire penală, după ce au fost învinuiți o perioadă în dosarul fraudei bancare.

Mariana Colun
04/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii