Dosarul fraudei bancare // Cine sunt persoanele reținute de procurori

Mariana Colun
04/12/2020

Cele șase persoane reținute vineri de procurori și ofițerii CNA sunt ex-președinți și foști funcționari de la Banca Socială, Banca de Economii și Unibank, cele trei bănci devalizate prin scheme frauduloase la sfârșitul lui 2014.

Surse din cadrul anchetei au counicat pentru Anticoruptie.md că unul dintre cei reținuți este Sergiu Albot care a deținut funcția de președinte al Băncii Sociale din decembrie 2013 până în mai 2014, când a demisionat din propria inițiativă. Până a fi avansat în funcţia de preşedinte al Băncii Sociale, Sergiu Albot a fost vice-președinte la UniBank și a lucrat în calitate de economist la Banca Naţională a Moldovei. Printre cei reținuți se numără și Natalia Rahuba care a preluat la 1 iunie 2014 funcția de președintă a Băncii Sociale, în urma demisiei lui Albot. 

Tot de la Banca Socială este și cea de-a treia persoană reținută. Este vorba despre Svetlana Focșa, ex-vicepreședinta Consiliului de administraţie și fosta directoare financiară a băncii. O altă persoană reținută vineri se numește Mariana Frunze și a deținut anterior o funcție importantă la Banca Socială.

Procurorii i-au reținut vineri și pe fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și pe ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi.

Veaceslav Platon a declarat anterior pentru presă că unul dintre implementatorii schemei prin care au fost fraudat sistemul bancar din Moldova a fost Sergiu Albot, căsătorit cu fosta deputată Maria Albot, care, potrivit unor surse, ar fi verișoara lui Ilan Șor.

În mai 2016, Banca Națională a decis să îi amendeze cu 10 salarii medii pe sector financiar pe foștii administratori ai Băncii Sociale, între care Sergiu Albot și Natalia Rahuba. Sancțiunile au fost aplicate ca rezultat al constatării în activitatea băncii, inclusiv a celor doi administratori, a faptelor de încălcare a Legii instituțiilor financiare și actelor normative ale BNM.

În cadrul unui interviu acordat recent portalului Anticoruptie.md, Sergiu Sagaidac, fost angajat al Băncii Sociale, a declarat că Sergiu Albot, fostul președinte de la Banca Socială, anterior vicepreședinte al Unibank, s-ar afla în relații apropiate cu Ruslan Grate, numit în 2014 administrator special la Unibank. Grate ar fi fost prezent și la nunta lui Albot. Albot și Grate au fost anterior colegi de serviciu la Banca Națională a Moldovei. Ambii au lucrat în cadrul Departamentului supraveghere bancară al BNM. Tot Sagaidac afirmă că pe toată perioada administrării speciale, Albot și Ilan Șor ar fi fost oaspeți frecvenți la Unibank.

Controversatul deputat și om de afaceri Ilan Șor a deținut în aprilie-noiembrie 2014 funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, după ce, în urma unei rocade financiare, statul pierduse statutul de acţionar majoritar. Pe lângă implicațiile la BEM, autorii Raportului Kroll 1 au constatat că Şor a controlat mai mulți acţionari ai Băncii Sociale şi Unibank. Acest lucru i-ar fi permis să fie partaș la „jaful secolului”, schemă prin care, în perioada 2012 -2014, din cele trei bănci au fost scoși în off-shore 13,7 miliarde de lei.

Printre acționarii de la Banca Socială au figurat deputatele din partea Partidului Șor, Reghina Apostolova și Marina Tauber, precum și ex-președintele Petru Lucinschi. Toți trei au fost scoși toamna trecută de sub urmărire penală, după ce au fost învinuiți o perioadă în dosarul fraudei bancare.

Mariana Colun
04/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii