Sergiu Sagaidac: „Curând, în SUA, va fi făcută publică o listă a bănuiților în «dosarul miliardului». Sunt și nume noi, necunoscute opiniei publice”

Mariana Rață
2016-07-29 00:54:00
print screen skype

Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, vorbește în cadrul unui interviu acordat Portalului Anticoruptie.md, despre anchetele penale din SUA cu privire la furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc și despre persoanele care au fost implicate. Potrivit lui, deja a fost întocmită o listă a bănuiților de primul rang, iar în aceasta se regăsesc nume noi, necunoscute până acum opiniei publice. De asemenea, Sagaidac vorbește despre costul serviciilor acordate de compania americană Frontier Solutions, cine ar fi putut să le achite și care a fost rolul lui Veaceslav Platon, Vlad Plahotniuc și Sergiu Iaralov în furtul miliardului.

Anticoruptie.md: Domnule Sagaidac, din informațiile pe care le dețineți, există anchetă penală în SUA cu privire la furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc?

Sergiu Sagaidac: Din câte cunosc eu, ancheta penală din SUA există. Când afirm asta, mă bazez inclusiv pe solicitările companiei Frontier Solutions adresate Procuraturii Generale din R. Moldova și Ucraina, în care se face referire la ancheta penală activă și în desfășurare în Statele Unite, cu implicarea Departamentului Justiției al SUA și a Biroului Federal de Investigații.  Frontier Solutions este o companie care activează de 30 de ani în SUA și care are relații strânse cu Guvernul Statelor Unite, iar oficiul lor este lângă Casa Albă, în Washigton. Nu cred că ei ar putea să facă afirmații care nu corespund adevărului. Mai mult de atât, informația despre ancheta oficială mi-a fost confirmată și de domnul Mihail Gofman. În plus, eu am fost contactat din Statele Unite pentru că urmează să fiu audiat. Când am sunat pe numărul de pe care am fost contactat de persoana care m-a invitat la audieri, a răspuns robotul telefonic al unei instituții guvernamentale din Statelor Unite.

Ce v-a spus persoana care v-a contactat?

Este o chestiune de jurisdicție. Adică, legislația penală a SUA se aplică în cazul în care infracțiunea este comisă de un cetățean SUA, indiferent de țara în care se află, sau în cazul în care este implicată piața financiară a SUA,  iar aici au avut loc transferuri în dolari SUA prin băncile americane. Ulterior aceste operațiuni s-au dovedit a fi spălări de bani. Deci, sunt două temeiuri de deschidere a anchetei penale.

Cetățeanul american despre care ați pomenit este Iaralov?

Da, ați spus corect numele. El este vizat de anchetă și din câte cunosc, multe persoane din zonă vor să discute cu acest cetățean al Statelor Unite.

Anticoruptie.md a primit un răspuns oficial din partea Departamentului Justiției din SUA în care se spune că autoritatea nici nu confirmă, nici nu infirmă existența acestui dosar. În această situație, de unde știe  Frontier Solutions cu exactitate că dosarul există?

După ce au apărut declarațiile procurorului anticorupție Viorel Morari precum că n-ar exista această anchetă, am discutat cu domnul Mihai (Gofman – n.r.) și am primit asigurări că un astfel de dosar există, iar Frontier Solutions derulează investigația în strânsă cooperare cu autoritățile SUA.

Veaceslav Platon spunea că anchete similare există și în mai multe state europene. Știți ceva despre ele?

Nu pot să spun cu certitudine ca în cazul anchetei din SUA, dar mi s-a spus că asemenea anchete sunt desfășurate și în Germania, și Marea Britanie. Este vorba despre o crimă transfrontalieră. S-au făcut spălări de bani prin state UE, prin jurisdicția Uniunii Europene, unele din tranzacții au fost în euro, adică implicând piața financiară UE, este posibil să se fi atentat la siguranța economică a unor state UE. De aceea, nu exclud că a fost inițiată o anchetă și în alte state din UE.

Ce alte motive ar avea SUA sau state din UE să investigheze acest caz?

Au fost atentate la rezervele valutare ale R.Moldova, iar acestea erau suplinite din asistența FMI. De-a lungul anilor, Fondul Monetar Internațional a alocat  un miliard de dolari R. Moldova, iar Statele Unite asigură 30% din resursele FMI. De aceea, putem spune că cei care au furat banii de la BEM , indirect au furat banii contribuabililor din SUA.

Ce concret investighează Frontier Solutions și cum a pornit această anchetă, reieșind din faptul că este o companie care își câștigă existența din prestarea anumitor servicii?

Apropo, este o companie care de-a lungul anilor a fost implicată în soluționarea mai multor dosare de rezonanță, prestând servicii inclusiv pentru președintele SUA, dacă nu greșesc. Vorbim despre o companie care are relații strânse chiar și cu Guvernul democrat din SUA.

În primul rând, este investigat furtul miliardului de dolari din cele trei bănci din R. Moldova, sub aspectul beneficiarilor și a persoanelor implicate.

De ce investighează, este o bună întrebare. Pot să vă spun doar că serviciile acestei companii sunt foarte scumpe. Domnul Gofman nu avea cum să contracteze această companie. Doar oamenii foarte bogați își pot permite acest lucru sau guvernele unor state.

Putem presupune că Veaceslav Platon a contractat această companie?

Am aflat și eu din presă că Frontier Solutions a expediat o solicitare în adresa procurorului general al Ucrainei, în care îi solicită să nu-l extrădeze pe Veaceslav Platon până nu va fi audiat de reprezentanții Biroului Federal de Investigații și ai Departamentului Justiției din SUA. Mai mult de atât, compania a dat asigurări că va întreprinde măsuri pentru ca reprezentanții acestor instituții să vină cât mai curând în Ucraina pentru a lua depozițiile lui Platon. Totuși, eu nu cred că există vreo legătură între Veaceslav Platon și Frontier Solutions. Mai degrabă, compania a intervenit cu această solicitare către procurorul general al Ucrainei pentru că Platon cunoaște schema și mecanismul prin care a avut loc jaful și de asemenea deține multe documente importante pentru  anchetă.

Cred că dacă Platon contracta Frontier Solutions pentru a face această investigație nu se ajungea la aceea ca el să fie reținut în Ucraina. Compania ar fi întreprins măsuri pentru a-i asigura securitatea. Ar fi fost în SUA.

Cât ar costa serviciile unei astfel de companii și cine ar fi fost gata să plătească această sumă?

Pot doar presupune că astfel de servicii ar costa de la 600 de mii de dolari în sus. Nu știu cine ar fi putut contracta compania, dar știu că domnul Gofman, în perioada în care mai era la Chișinău, a fost contactat și a avut întrevederi cu reprezentanții Ambasadei Germaniei la Chișinău și cu reprezentanții Ambasadei SUA.

Acum putem doar să ghicim cine a comandat această investigație. Cu timpul, cred că vom afla asta. Cert este că investigațiile realizate de Frontier Solutions au loc în strânsă colaborare cu FBI și Departamentul Justiției din SUA. Ele decurg mai greu pentru că ancheta are loc sub jurisdicția altui stat și nu poți expedia citație pentru a invita o persoană să fie audiată. În plus, ancheta este delicată pentru că există suspiciuni că ar fi fost implicate persoane din conducerea statului.

Îmi este greu să îmi imaginez că Veaceslav Platon și-ar fi asumat pur și simplu, fără a avea vreun interes, riscul de a fi martor-cheie într-un asemenea dosar, știind ce urmări ar putea exista pentru el.

Veaceslav Platon este unul dintre cei care se fac vinovati de haosul din R. Moldova. Nu degeaba cele trei mari bănci sistemice se află sub supraveghere specială. Erau suficiente dovezi pentru ca pe numele lui să fie emis mandat de arest de-a lungul anilor. Greu de înțeles de ce acum a fost emis mandatul de arest și de ce s-a reacționat atât de rapid. Eu pot deduce doar că se dorește reducerea lui la tăcere. Dar tocmai aceste presiuni făcute în ultima vreme asupra sa, probabil și l-au determinat să se decidă să iasă și să spună ce știe. La fel e posibil ca el să se fi decis să depună mărturii pentru că de anchetă se ocupă americanii și ei neapărat vor duce procesul până la capăt.   

Care este rolul lui Mihail Gofman în această anchetă?

Oferă servicii de consultanță pentru Frontier Solutions și pentru unii reprezentanți ai organelor de aplicare a legii din SUA. Consultanța este oferită prin prisma experienței pe care o are în calitate de ofițer operativ. Cunoștințele și probele dumnealui sunt foarte valoroase. De asemenea, el este martorul-cheie în anchetă.

Domnul Gofman a plecat în SUA urmare a unor discuții avute la Chișinău cu reprezentanții unor ambasade.

Ancheta a identifica deja anumiți bănuiți?

Curând va fi făcută publică o listă a bănuiților. Se va începe cu bănuiții de prim-rang. Pot să vă spun deja că în acea listă se regăsesc Platon, Plahotniuc, Șor, Iaralov și Filat, dacă nu greșesc. De asemenea, în această listă figurează nume noi pentru presă. Nu vă pot dezvălui aceste nume, nici nu vă pot spune dacă sunt businessmani sau demnitari de stat. Pot doar să vă zic că nici eu nu știam anterior de aceste persoane, numele lor nu îmi spune nimic, nu le cunosc și nu știu cu ce se ocupă. Sunt cetățeni, inclusiv, moldoveni.

Urmează să vedem cine va semna sub această listă, instituțiile de drept din SUA sau doar Frontier Solutions.

Publicarea listei va depinde de faptul dacă se va reuși audierea lui Veaceslav Platon?

Dacă ar fi fost audiat Platon, cred că lista deja ar fi apărut. Oricum, lista va apărea. În afară de Platon, mai sunt și alți martori grei, de rang înalt, care și-au dat acceptul de a depune mărturii. E vorba despre foști demnitari de stat. Depozitiile vor fi făcute instituțiilor de drept din SUA. Frontier Solutions are doar rolul de a asista juridic aceste persoane, oferind și asistență logistică. Îndemn toate persoanele care dețin informații despre furtul miliardului să mă contacteze. Pot asigura aceste persoane că le va fi asigurată protecția de către acele persoane care vor contacta ulterior martorii. Mărturiile, din câte înțeleg eu, vor fi depuse în fața instituțiilor de drept din SUA.

Ce martori importanți există, până în acest moment, în anchetă?

Sper că se va reuși audierea lui Veaceslav Platon pentru a putea fi văzut tabloul general. Alți foști demnitari de stat de rang înalt au confirmat deja că sunt gata să depună mărturii. E vorba despre cinci persoane. Ei dețin informații și probe și vor spune la indicațiile cui au executat anumite acțiuni. Mai sunt și alți martori care sperăm să fie audiați de organele de anchetă din SUA. Deocamdată în această listă figurează șapte persoane.

Procuratura Anticorupție a făcut publică, săptămâna aceasta. o schemă prin care Veaceslav Platon ar fi beneficiat de credite neperformante de la BEM, în valoare de 800 de milioane de lei. Care a fost de fapt rolul lui Platon în furtul miliardului?

În schema prezentată de procurorul Viorel Morari se vede clar componenta de fraudă. Pentru că orice credit contractat trebuie să fie utilizat conform destinației. În plus, e clar că aceste credite au fost neperformante. Luate împreună, aceste fraude demonstrează spălare de bani. Rolul lui Platon a fost inclusiv de a devaliza BEM prin aceste credite neperformante. Ulterior, au urmat plasamentele interbancare. Ceea ce a arătat Morari este doar o picătură în mare. Eu personal am fost martorul unui incident care demonstrează că Șor și Platon acționau împreună. Platon a cumpărat în august 2014 cota parte a Băncii Sociale din SA Bursa de Valori. Acea tranzacție a provocat multe nedumeriri.

Aceste plasamente interbancare au existat cu adevărat sau doar pe hârtie?

Din sursele pe care le dețin, aceste plasamente au existat. Mai exact, au fost contracte de plasamente interbancare, dar mișcarea fizică a banilor nu a avut loc. Totuși, pe bilanțul băncilor ele au existat. Pentru a stabili dacă a avut loc mișcarea fizică a banilor, trebuie să fie audiați incasatorii și contabilii. Dacă mișcarea fizică a banilor nu a avut loc, aceasta este o fraudă și o denaturare a datelor, o simulare. De asemenea, ridică mari întrebări și cele două bănci sistemice din R. Moldova care, cu o lună înainte ca BEM și BS să fie declarate default, au plasat bani în ele. A fost un risc mare pentru aceste bănci să nu își recupereze banii.

Există probe, directe sau indirecte, care pot confirma implicarea lui Vlad Plahotniuc în furtul miliardului?

Există bănuiala, prin prisma depozitelor unor martori existenți precum că multe s-au făcut la indicația acestei persoane și mai există prevederile legale care spun clar ce ar fi trebuit să întreprindă Banca Națională în această situație. La BNM, activau persoane care aveau legătură cu Vlad Plahotniuc. Eu cândva am activat la Victoriabank. În acea perioadă, domnul Plahotniuc era președintele Consiliului de administrare al băncii. Emma Tăbârță, fostul viceguvernator al BNM era în relații foarte apropiate cu  președintele executiv de la Victoriabank. Șeful Departamentului supraveghere și reglementare de la BNM, Vladimir Țurcanu, în perioada în care a fost comis furtul, a fost anterior șeful Departamentului de creditare de la Victoriabank. Țurcanu răspundea nemijlocit de supravegherea sistemului bancar. El cura controalele anuale, misiunile de control tematic la bănci. Toate rapoartele de control ajungeau la el pe masă. Această persoană trebuie să răspundă la anumite întrebări. De la aceste persoane trebuie lansată o pistă de investigații care va duce la beneficiari.

Fac apel la misiunile diplomatice europene și a SUA că este deosebit de important să fie audiate persoanele care au fost indicate de mine în lista prezentată anterior. Este important ca aceste persoane să fie audiate în cadrul unei anchete internaționale, pentru că, în caz contrar, acestor persoane le vor fi luate doar acele depozite care convin anchetei moldovenești, așa cum se întâmplă în cazul lui Șor care este lăsat să vorbească doar ceea ce le convine. În cazul unei anchete imparțiale, aceste persoane ar fi fost luate sub protecție și le-ar fi fost create garanții și condiții ca să vorbească.

Care a fost rolul lui Iaralov în acest jaf?

El a fost ideologul jafului. Domnul Platon a spus că el a fost un manager al lui Plahotniuc. La modul fizic, el controla procesul, era persoana de legătură cu cei de la BNM. Semnătura lui Iaralov nu o veți găsi, de aceea în acest proces sunt foarte importante depozitele martorilor. Acestea sunt probe prețioase. De la ele se poate ajunge și la altfel de probe, eventual convorbiri telefonice, mesaje, întâlniri.  

Despre implicarea lui Iaralov am auzit de la foști colegi de la Banca Socială, tot de la foști colegi am auzit că Ilan Șor este proprietarul Băncii Sociale și că datele financiare dezvăluite de bancă sunt falsificate.  Acești colegi dădeau asigurări că Iaralov asigură legătura dintre Șor și Plahotniuc. De aceea este foarte important ca toți martorii să fie audiați.

Este grav nu doar faptul că nu toate persoanele necesare sunt audiate, dar și că anumite persoane cu statut de bănuit se află la libertate. Nu este asigurată măsură asiguratorie pentru ca ei să nu poată influența martorii. Mă refer la Natalia Rahuba, în prezent director financiar la Klassika Force, la domnul Bârcă, alții.

A continuat sau nu spălătoria rusească în 2015, prin intermediul Unibank?

Pot să vă dau un singur indiciu, verificați cine sunt persoanele care au asigurat administrarea specială inițial la cele trei bănci lichidate. Sergiu Albot, fostul președinte de la Banca Socială, el a plecat doar formal de la bancă. În perioada administrării speciale, el era practic zilnic prezent la bancă. El controla toate operațiunile care aveau loc acolo, a lucrat la BNM,  în cadrul Departamentului supraveghere bancară și se afla în relații bune cu angajații acestui departament. Când a fost numit administratorul special la Unibank, tot din cadrul acestui departament al BNM, Șor avea vizite frecvente la această bancă, iar Albot era aproape zilnic la Unibank. Acest administrator special se afla în relații apropiate cu Sergiu Albot, a fost chiar și la nunta lui.

Despre spălătoria din 2015 a vorbit și domnul Gofman. Noi doi vă confirmăm două circumstanțe legate de Unibank. Puteți face concluzii.

Vă mulțumesc!

Mariana Rață
2016-07-29 00:54:00

Comentarii