Cinci foşti administratori ai unei bănci implicate în furtul din sistemul bancar, sancţionaţi de către Banca Naţională

Julieta Savițchi
19/05/2016
Banca Socială. Foto: varincom.md

Foştii administratori de la Banca Socială, prin intermediul căreia au fost efectuate tranzacţii dubioase ce ţin de sustragerile de proporţii din sistemul bancar, au fost sancţionaţi de către Banca Naţională a Moldovei. Natalia Rahuba, Sergiu Albot, Valentin Cunev, Leontie Suholitco şi Vladimir Novosadiuc urmează să achite amenzi în valoare de câte zece salarii medii pe activităţi financiare, iar banii ar urma să fie vărsaţi în bugetul de stat, potrivit unui comunicat de presă al BNM.

Banca centrală a decis aplicarea sancţiunilor după ce a constatat că cei cinci au încălcat prevederile Legii instituțiilor financiare și actele normative ale Băncii Naționale. Încălcările țin, în principal, de clasificarea și evaluarea neadecvată a creditelor acordate, angajarea în activități de manipulare, nerespectarea limitelor și cerințelor privind concentrarea riscurilor, angajarea băncii în operațiuni riscante și dubioase, nerespectarea cerințelor de întocmire a situațiilor financiare (FINREP) și a rapoartelor în scopuri prudențiale, prezentarea la Banca Națională a rapoartelor cu date eronate privind indicatorii de prudență bancară.

Totodată, sancţionarea celor cinci de către BNM nu-i aboleşte de pedeapsa penală, în caz dacă vor fi constate fapte ce cad sub incidenţa Codului Penal. Potrivit aceluiaşi comunicat, conducerea BNM va solicita Legislativului înăsprirea sancţiunilor pentru administratorii băncilor, deoarece consideră că mărimea maximă a amenzii respective prevăzută de lege nu este proporțională cu gravitatea încălcărilor comise. Potrivit Biroului Naţional de Statistică salariul mediu pentru activităţi financiare este 10.685 lei.

Banca Națională a Moldovei a retras în octombrie 2015  licențele de desfășurare a activităților financiare ale Băncii de Economii, Banca Socială şi Unibank după ce a fost constatată implicarea lor în fraudarea sistemului bancar.

Julieta Savițchi
19/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii