Dosarul fraudei bancare // Foștii conducători ai celor trei bănci falimentate, împreună cu administratorul special al BEM, trimiși pe banca acuzaților

Anticoruptie.md
20/04/2021

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea și expedierea în judecată a unui alt episod din dosarul fraudei bancare. Pe banca acuzaților au ajuns trei foști conducători ai celor trei bănci falimentate: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială,  precum și Ion Ropot, șef de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei și fost administrator special al Băncii de Economii.

În total, în acest episod, procurorii au expediat în instanța de judecată 49 volume în care se conțin probe pertinente, concludente care dovedesc vinovăția persoanelor acuzate.

Aceștia sunt învinuiți de comiterea „escrocheriei în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, unul dintre ei fiind suplimentar acuzat și de „spălarea banilor în interesul organizației criminale, în proporții deosebit de mari”.

Obiectul cauzei penale diferite justiției îl constituie fapte penale săvârșite în intervalul octombrie - noiembrie 2014, exprimate prin sustragerea mijloacelor bănești prin intermediul efectuării plasamentelor bancare ce au fost puse la dispoziția membrilor asociației criminale, cu ulterioara prejudiciere a bugetului public național în sumă de peste 2,2 miliarde de lei.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor, procurorii au instituit sechestre pe bunurile inculpaților estimate la circa 2 miliarde de lei.

Anticoruptie.md
20/04/2021

Comentarii