Dosarul fraudei bancare: Urmele lui Platon şi Plahotniuc în preluarea acţiunilor de la două bănci şi o companie de asigurări

Julieta Saviţchi
02/11/2021

Procuratura Anticorupţie anunţă despre pornirea urmăririi penale privind atacurile raider, din 2011, asupra băncilor comerciale Victoriabank, Băncii de Economi şi companiei de asigurări Asito.

“În cadrul urmăririi penale sunt investigate circumstanțele dobândirii ilicite prin înșelăciune și abuz de încredere a dreptului de proprietate asupra unor pachete de acțiuni ale Companiei de Asigurări ASITO SA - 83,1 % , a băncilor comerciale SA Victoriabank – 28,34 % și SA Banca de Economii”- 18,49 %”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

În document se precizează că au fost efectiate mai multe acţiuni de urmărire penală, fiind audiaţi 9 martori, emise 13 ordonanţe de ridicare a documentelor şi examinate 150 de file de documente.

Procuratura nu a comunicat cine sunt potenţialii bănuiţi. „Urmărirea penală pe caz poartă un caracter activ, iar despre rezultatele investigațiilor, Procuratura Anticorupție va informa opinia publică cu respectarea caracterului confidențial al activității desfășurate și a prezumției de nevinovăție a persoanelor”, se precizează în comunicatul Procuraturii.
Surse din Procuratură ne-au comunica că principalii figuranţi în aceste dosare ar fi Vladimir Plahotniuc şi Veaceslav Platon.

În cazul Băncii de Economii, acţiunile ar fi fost furate de la oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa. Iar Veaceslav Platon a confirmat, într-un interviu, că acţiunile furate de la Victor şi Viorel Ţopa au fost cumpărate de el.

„Este adevărat, eu şi partenerii mei am achiziţionat acţiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acţiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acţiunile pe care el le-a furat de la Victor şi Viorel Ţopa, iar eu le-am vândut apoi lui Şor, în 2013. Le-am vândut pentru că asupra mea, dar mai ales asupra partenerilor mei, erau exercitate presiuni din partea guvernării, din partea instituţiilor de drept. Noi am fost nevoiţi să le vindem”, a declarat anterior Veaceslav Platon într-un interviu pentru Anticorupţie.md.

În 2012, Curtea de Justiţie de la Londra a prezentat dovezi potrivit cărora beneficiarul atacurilor raider din Moldova, în anii 2010 şi 2011, inclusiv la Banca de Economii, este oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Julieta Saviţchi
02/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii