Dosarul „kuliokului”, repus pe rol // Igor Dodon va fi cercetat penal

Julieta Saviţchi
17/05/2022
Captură

Curtea de Apel Chişinău a obligat, marţi, procurorii să reia urmărirea penală pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc. Anunţul a fost făcut de către fostul deputat, Iurie Reniţă. Decizia este irevocabilă.

„Vă aduc o veste foarte bună: cu puțin timp în urmă, Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău (sector Ciocana), privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki. Prin această Hotărâre a CA Chișinău a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale a fostului șef de stat, Igor Dodon în dosarul "kuliokului/sacoșei". După 2 ani de luptă cu kuliokarul Dodon, Procuratura Generală are acum toate posibilitățile să facă o investigație imparțială, echidistantă și în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, a scris Reniţă pe Facebook.

Iurie Reniță a solicitat pornirea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive și informarea despre examinarea contestației.

Amintim că, deputatul Iurie Reniță a făcut publică o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani. Șeful statului îi spune să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-I transmită lui Cornel.

Secvența video este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon a declarat că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM.

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale  în acest caz, iar Procuratira Generală, condusă de Alexandr Stoianoglo, a menţinut decizia.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că „în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”.

Decizia a fost menţinută de Judecătoria Ciocana, pe care Reniţă a contestat-o în instanţa de apel.


 

Julieta Saviţchi
17/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii