Dosarul „kuliokului”, repus pe rol // Igor Dodon va fi cercetat penal

Julieta Saviţchi
17/05/2022
Captură

Curtea de Apel Chişinău a obligat, marţi, procurorii să reia urmărirea penală pe cazul presupusei coruperi a ex-președintelui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc. Anunţul a fost făcut de către fostul deputat, Iurie Reniţă. Decizia este irevocabilă.

„Vă aduc o veste foarte bună: cu puțin timp în urmă, Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău (sector Ciocana), privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki. Prin această Hotărâre a CA Chișinău a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale a fostului șef de stat, Igor Dodon în dosarul "kuliokului/sacoșei". După 2 ani de luptă cu kuliokarul Dodon, Procuratura Generală are acum toate posibilitățile să facă o investigație imparțială, echidistantă și în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, a scris Reniţă pe Facebook.

Iurie Reniță a solicitat pornirea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive și informarea despre examinarea contestației.

Amintim că, deputatul Iurie Reniță a făcut publică o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani. Șeful statului îi spune să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-I transmită lui Cornel.

Secvența video este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon a declarat că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM.

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale  în acest caz, iar Procuratira Generală, condusă de Alexandr Stoianoglo, a menţinut decizia.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că „în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”.

Decizia a fost menţinută de Judecătoria Ciocana, pe care Reniţă a contestat-o în instanţa de apel.


 

Julieta Saviţchi
17/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii