Dosarul lui Veaceslav Platon, repartizat fraudulos unui magistrat de la Judecătoria Chișinău? Avocații prezintă probe

Anticoruptie.md
13/11/2017
captura privesc.eu

Dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon a fost transmis spre examinare unui complet de magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, selectat prin manipularea Programului de repartizare aleatorie a dosarelor (PIGD), susțin avocații acestuia.

Într-o conferință de presă susținută luni, 13 noiembrie, apărătorii au prezentat mai multe probe care confirmă că până a fi repartizat judecătorului Vitalie Budeci şi respectiv completului de judecată din care mai făceau parte Victor Boico şi Elena Cojocaru (completul de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari - n.r.), dosarul omului de afaceri a fost repartizat la alți 16 magistrați de la aceeași instanță, iar fiecare dintre ei s-a abținut de la judecarea cauzei.

„Potrivit fișei de repartizare a dosarului, la data de 18 noiembrie 2016, ora 16:37:18, cauza i-a fost repartizat judecătorului Ion Morozan în mod automat. La 21 noiembrie 2016, magistratul a depus declarație de abținere de la judecarea cauzei, motivând că fiul său Roman Morozan activează în funcția de ofițer de urmărire penală a CNA, autoritate care împreună cu Procuratura Anticorupție a efectuat urmărirea penală pe cauza dată. Cererea de abținere a fost examinată în aceeași zi, cu începere de la 12:46, de judecătorul Vitalie Budeci și grefierul Eugeniu Garbuz, ulterior a fost înștiințat specialistului responsabil de la PIGD, pentru redistribuire dosarului altui judecător. Peste doar 16 minute de la începutul ședinței de judecată privind examinarea cererii lui Morozan, dosarul lui Platon a fost repartizat judecătorului Nicolae Pasecinic, iar în următoarele două minute, cauza a trecut prin alți 11 judecători. Nefiind specializați pe dosare penale, toți acești magistrați au declinat cauza, iar la 13:04:13, dosarul a ajuns la magistrata Galina Moscalciuc”, a povestit avocatul Ivan Crețu, în cadrul conferinței de presă.

La fel ca Morozan, Moscalciuc a depus declarație de abținere, pe motiv că fiul său ar fi activat în trecut la Moldinconbank. Și de această dată, cererea de abținere a fost examinată de judecătorul Budeci. Potrivit procesului-verbal al ședinței, aceasta s-a început pe 21 noiembrie, ora 15:05. Cu toate acestea, cu o oră mai devreme, prin intermediul aceluiași program PIGD, dosarul era deja repartizat altui judecător, Serghei Lazari, formal, în baza unei presupuse hotărâri de acceptare a cererii de abținere depusă de Moscalciuc. Hotărârea a fost luată abia peste o oră.

Lazari de asemenea a depus cerere de abținere, pentru că judeca dosarul lui Vlad Filat. Și de această dată, cererea de abținere a fost examinată de judecătorul Vitalie Budeci într-o ședință de judecată care a avut loc pe 21 noiembrie, ora 17:16. Totuși, potrivit datelor din PIGD, deja la 14:52, pe 21 noiembrie, dosarul lui Platon fusese repartizat lui Budeci, cel care abia peste zece minute trebuia să decidă acceptarea cererii lui Moscalciuc, iar peste încă două ore, și a cererii lui Lazari de abținere de la examinarea dosarului lui Platon.

„Nu știm cine a manipulat PIGD și nu avem împuternicirea să o facem. Am constatat că a fost fraudat sistemul de repartizare a dosarelor. Se vede că persoana care opera PIGD știa despre rezultatele examinării cererii de abținere a judecătorului cu mult timp înainte de examinarea de către alt judecător a acestei declarații de abținere. Această persoană atribuia dosarul următorului judecător, indicând motivul blocării precedentului înainte că să fie emisă încheierea președintelui instanței de a transmite dosarul pentru repartizare aleatorie repetată”, a observat avocatul Valeriu Pleșca.

Potrivit lui, prin fraudarea PIGD în repartizarea dosarului lui Veaceslav Platon au fost încălcate mai multe norme de drept importante la judecarea unei cauze. Avocatul a atras atenția că nu este pentru prima dată când sunt constatate cazuri de manipulare a PIGD, lucru remarcat și de CNA în studiul analitic privind deficiențele înregistrate în cadrul sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor. 

Un alt avocat al lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că în dosarul clientului lor se întâmplă zilnic încălcări grave care însă nu sunt comunicate opiniei publice. Ținând cont de condițiile în care a fost repartizat dosarul lui Platon magistraţilor de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, apărătorul consideră că și sentința dictată în această cauză este ilegală.

Portalul Anticorputie.md a încercat să solicite un comentariu din partea vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), Dorin Dolghieru, cel care, după fiecare din hotărârile de acceptare a cererilor de abținere depuse de judecători în dosarul Platon, a dispus repartizarea repetată a cauzei, dar secretara instanței pe parcursul întregii zile ne-a comunicat că magistratul este ocupat și nu ne poate oferi un răspuns. 

Anticoruptie.md
13/11/2017

Comentarii