Dosarul lui Veaceslav Platon, repartizat fraudulos unui magistrat de la Judecătoria Chișinău? Avocații prezintă probe

Anticoruptie.md
13/11/2017
captura privesc.eu

Dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon a fost transmis spre examinare unui complet de magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, selectat prin manipularea Programului de repartizare aleatorie a dosarelor (PIGD), susțin avocații acestuia.

Într-o conferință de presă susținută luni, 13 noiembrie, apărătorii au prezentat mai multe probe care confirmă că până a fi repartizat judecătorului Vitalie Budeci şi respectiv completului de judecată din care mai făceau parte Victor Boico şi Elena Cojocaru (completul de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chişinău care l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari - n.r.), dosarul omului de afaceri a fost repartizat la alți 16 magistrați de la aceeași instanță, iar fiecare dintre ei s-a abținut de la judecarea cauzei.

„Potrivit fișei de repartizare a dosarului, la data de 18 noiembrie 2016, ora 16:37:18, cauza i-a fost repartizat judecătorului Ion Morozan în mod automat. La 21 noiembrie 2016, magistratul a depus declarație de abținere de la judecarea cauzei, motivând că fiul său Roman Morozan activează în funcția de ofițer de urmărire penală a CNA, autoritate care împreună cu Procuratura Anticorupție a efectuat urmărirea penală pe cauza dată. Cererea de abținere a fost examinată în aceeași zi, cu începere de la 12:46, de judecătorul Vitalie Budeci și grefierul Eugeniu Garbuz, ulterior a fost înștiințat specialistului responsabil de la PIGD, pentru redistribuire dosarului altui judecător. Peste doar 16 minute de la începutul ședinței de judecată privind examinarea cererii lui Morozan, dosarul lui Platon a fost repartizat judecătorului Nicolae Pasecinic, iar în următoarele două minute, cauza a trecut prin alți 11 judecători. Nefiind specializați pe dosare penale, toți acești magistrați au declinat cauza, iar la 13:04:13, dosarul a ajuns la magistrata Galina Moscalciuc”, a povestit avocatul Ivan Crețu, în cadrul conferinței de presă.

La fel ca Morozan, Moscalciuc a depus declarație de abținere, pe motiv că fiul său ar fi activat în trecut la Moldinconbank. Și de această dată, cererea de abținere a fost examinată de judecătorul Budeci. Potrivit procesului-verbal al ședinței, aceasta s-a început pe 21 noiembrie, ora 15:05. Cu toate acestea, cu o oră mai devreme, prin intermediul aceluiași program PIGD, dosarul era deja repartizat altui judecător, Serghei Lazari, formal, în baza unei presupuse hotărâri de acceptare a cererii de abținere depusă de Moscalciuc. Hotărârea a fost luată abia peste o oră.

Lazari de asemenea a depus cerere de abținere, pentru că judeca dosarul lui Vlad Filat. Și de această dată, cererea de abținere a fost examinată de judecătorul Vitalie Budeci într-o ședință de judecată care a avut loc pe 21 noiembrie, ora 17:16. Totuși, potrivit datelor din PIGD, deja la 14:52, pe 21 noiembrie, dosarul lui Platon fusese repartizat lui Budeci, cel care abia peste zece minute trebuia să decidă acceptarea cererii lui Moscalciuc, iar peste încă două ore, și a cererii lui Lazari de abținere de la examinarea dosarului lui Platon.

„Nu știm cine a manipulat PIGD și nu avem împuternicirea să o facem. Am constatat că a fost fraudat sistemul de repartizare a dosarelor. Se vede că persoana care opera PIGD știa despre rezultatele examinării cererii de abținere a judecătorului cu mult timp înainte de examinarea de către alt judecător a acestei declarații de abținere. Această persoană atribuia dosarul următorului judecător, indicând motivul blocării precedentului înainte că să fie emisă încheierea președintelui instanței de a transmite dosarul pentru repartizare aleatorie repetată”, a observat avocatul Valeriu Pleșca.

Potrivit lui, prin fraudarea PIGD în repartizarea dosarului lui Veaceslav Platon au fost încălcate mai multe norme de drept importante la judecarea unei cauze. Avocatul a atras atenția că nu este pentru prima dată când sunt constatate cazuri de manipulare a PIGD, lucru remarcat și de CNA în studiul analitic privind deficiențele înregistrate în cadrul sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor. 

Un alt avocat al lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că în dosarul clientului lor se întâmplă zilnic încălcări grave care însă nu sunt comunicate opiniei publice. Ținând cont de condițiile în care a fost repartizat dosarul lui Platon magistraţilor de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, apărătorul consideră că și sentința dictată în această cauză este ilegală.

Portalul Anticorputie.md a încercat să solicite un comentariu din partea vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), Dorin Dolghieru, cel care, după fiecare din hotărârile de acceptare a cererilor de abținere depuse de judecători în dosarul Platon, a dispus repartizarea repetată a cauzei, dar secretara instanței pe parcursul întregii zile ne-a comunicat că magistratul este ocupat și nu ne poate oferi un răspuns. 

Anticoruptie.md
13/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii