Dosarul Metalferos // Stoianoglo denunță influența lui Vladimir Plahotniuc asupra judecătorilor: „Procurorii nu cred în coincidențe”

Ilie Gulca
20/08/2020
Foto: ipn.md

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a acuzat, joi, în cadrul unei conferințe presă, sistemul judecătoresc de blocaje în calea investigării dosarului Metalferos. Mai mult, el a învinuit magistrații că s-ar afla sub influența lui Vladimir Plahotniuc și că ar pune obstacole în calea investigării dosarelor de rezonanță, inclusiv frauda bancară a „furtului miliardului”.    

„Investigațiile au relevat că Metalferos a avut conexiuni doar cu anumite companii cu care avea contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în medie, până la 280 de dolari per tonă. Banii erau lichefiați (ridicați cash – n.r.) în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului. În realitate, metalele erau procurate de la colectori din dreapta Nistrului la un preț de circa 150 de dolari pe o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”, a afirmat procurorul.

Ancheta a stabilit, potrivit lui Stoianoglo, că, în 2012–2019, Vladimir Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor sale nerezidente, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

„În baza unor contracte fictive semnate între Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus și apoi vândute beneficiarului final cu 27% mai mult. Doar în 2015–2017, una dintre companiile nerezidente controlată de Plahotniuc ar fi primit de la o companie din străinătate circa 35 de milioane de dolari, din care 27 de milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos. Diferența a fost repartizată firmelor controlate de Plahotniuc prin interpuși”, a spus Stoianoglo.

În ce privește cele 16 persoane reținute acum două săptămâni, Stoianoglo a spus că toți fuseseră preîntâmpinați de acțiunile care urmau să fie întreprinse în urma activizării procesuale în privința lor. Una dintre metode a fost scurgerea de informații în presă despre perchezițiile ce urmau să fie efectuate înainte ca instanța de judecată să autorizeze aceste acțiuni.  

„Examinarea demersurilor procurorilor la efectuarea perchezițiilor a fost tărăgănată de magistrați timp de trei zile. Instanța de fond și cea de apel nu au ținut cont nici de gravitatea infracțiunilor incriminate, nici de rezonanța cazului, nici de circumstanțele care ar putea să determine persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspunderea penală”, a observat el.

„De asemenea, nu s-a ținut cont de faptul că o parte dintre figuranți, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală. Magistrații au respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a învinuiților. Soluția judecătorilor a fost în contradicție cu propriile lor poziții anterioare. Acum figuranții învinuiți de escrocherie și spălare de bani, săvârșiți în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale, sunt cercetați în libertate.”

Procurorul a vorbit despre tentativele insistente ale figuranților de a influența ancheta procurorilor. „Știm că au fost promisiuni de a soluționa problemele acestora cu justiția. Nu există soluții legale în altă parte”, a spus el.

Aceleași practici, a subliniat procurorul general, se observă de fiecare dată și în fiecare caz, în care sunt atinse interesele cetățeanului Vladimir Plahotniuc. „Procurorii nu cred în coincidențe. Am semnalat obstacolele la arestarea proprietăților lui Plahotniuc, la autorizarea perchezițiilor la fostul sediu al PDM și arestarea persoanelor implicate în frauda bancară.”

Ilie Gulca
20/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii