Dosarul mitei de 10.000 de euro la Orhei. Procurorul care l-a învinut pe Gheorghe Petic, trimis pe banca acuzaţilor

Anticoruptie.md
01/02/2023
Vadim Machidon Captură

Procurorul din Orhei, Vadim Machidon, cel care a înaintat şi susţinut în instanţă învinuirea împotriva ex-poliţistului din Ungheni Gheorghe Petic, în dosarul fabricat pentru viol, va compărea pe banca acuzaţilor, învinuit într-un dosar de corupţie. Pe banca acuzaţilor va compărea şi presupusul complice al lui Machidon, un avocat care a fost pe post de intermediar şi ar fi transmis banii.

Avocatul a fost reținut în flagrant, îm luna septembrie, în momentul în care transmitea 10 000 de eurolui Machidon pentru ca acesta din urmă să adopte o decizie favorabilă pe o cauză penală, aflată în gestiunea sa.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, procurorul a pretins, acceptat și primit sumă de 10.000 euro de la avocat în luna iulie 2022. Suma respectivă a fost transmisă de denunțător către avocat sub controlul procurorilor anticorupție și ofițerilor SPIA al MAI în două tranșe, una de 7.000 de euro și a doua de 3.000 de euro.

Denunţul a fost făcut de o locuitoare a raionului Orhei, care avea statut de învinuit într-o cauză penală și care a comunicat organului de urmărire penală că avocatul său pretinde suma de 10.000 euro pentru a fi transmiși ulterior procurorului de caz, pentru ca acesta să-i recalifice faptele infracționale incriminate, astfel încât aceste acțiuni să permită ulterior adoptarea unei soluții de încetare a urmăririi penale în temeiul Legii cu privire la amnistie.

Vadim Machidon nu a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării urmăririi penale, invocându-se prezumţia nevinovăţiei. Din acelaşi motiv a fost lăsat în breaslă şi avocatul.

Cei doi inculpaţi pledează nevinovat.

Vadim Machidon şi-a început cariera de procuror la Orhei în 2011, după absolvirea Institutului Naţional al Justiţiei. În 2016, Machidon a ajuns în atenţia presei pe motiv că ar fi fost implicat în muşamalizarea unui dosar de viol a unei minore cu implicarea unui poliţist pe care l-a scos de sub urmărire penală pe unul din bănuiţi. În schimb, acuzatorul nu a renunţat la retragerea învinuirii de viol în privinţa lui Gheorghe Petic până când pretinsa victimă nu a declarat în instanţă că acuzaţiile sunt false.

 

Anticoruptie.md
01/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii