Dosarul mitei de 10.000 de euro la Orhei. Procurorul care l-a învinut pe Gheorghe Petic, trimis pe banca acuzaţilor

Anticoruptie.md
01/02/2023
Vadim Machidon Captură

Procurorul din Orhei, Vadim Machidon, cel care a înaintat şi susţinut în instanţă învinuirea împotriva ex-poliţistului din Ungheni Gheorghe Petic, în dosarul fabricat pentru viol, va compărea pe banca acuzaţilor, învinuit într-un dosar de corupţie. Pe banca acuzaţilor va compărea şi presupusul complice al lui Machidon, un avocat care a fost pe post de intermediar şi ar fi transmis banii.

Avocatul a fost reținut în flagrant, îm luna septembrie, în momentul în care transmitea 10 000 de eurolui Machidon pentru ca acesta din urmă să adopte o decizie favorabilă pe o cauză penală, aflată în gestiunea sa.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, procurorul a pretins, acceptat și primit sumă de 10.000 euro de la avocat în luna iulie 2022. Suma respectivă a fost transmisă de denunțător către avocat sub controlul procurorilor anticorupție și ofițerilor SPIA al MAI în două tranșe, una de 7.000 de euro și a doua de 3.000 de euro.

Denunţul a fost făcut de o locuitoare a raionului Orhei, care avea statut de învinuit într-o cauză penală și care a comunicat organului de urmărire penală că avocatul său pretinde suma de 10.000 euro pentru a fi transmiși ulterior procurorului de caz, pentru ca acesta să-i recalifice faptele infracționale incriminate, astfel încât aceste acțiuni să permită ulterior adoptarea unei soluții de încetare a urmăririi penale în temeiul Legii cu privire la amnistie.

Vadim Machidon nu a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării urmăririi penale, invocându-se prezumţia nevinovăţiei. Din acelaşi motiv a fost lăsat în breaslă şi avocatul.

Cei doi inculpaţi pledează nevinovat.

Vadim Machidon şi-a început cariera de procuror la Orhei în 2011, după absolvirea Institutului Naţional al Justiţiei. În 2016, Machidon a ajuns în atenţia presei pe motiv că ar fi fost implicat în muşamalizarea unui dosar de viol a unei minore cu implicarea unui poliţist pe care l-a scos de sub urmărire penală pe unul din bănuiţi. În schimb, acuzatorul nu a renunţat la retragerea învinuirii de viol în privinţa lui Gheorghe Petic până când pretinsa victimă nu a declarat în instanţă că acuzaţiile sunt false.

 

Anticoruptie.md
01/02/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii