Dosarul Petic: Trei învinuiți au fost trimiși pe banca acuzaților

Ilie Gulca
22/04/2022
Gheorghe Petic. Foto: agora.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis pe banca acuzaților trei învinuiți de înscenarea violului în privința fostului polițist de frontieră, Gheorghe Petic, în octombrie 2018.

Serviciul de presă al PCCOCS informează că învinuiții sunt din Chișinău, Orhei și Ungheni și au vârstele cuprinse între 39 și 52 de ani. În perioada investigată, una dintre aceste persoane exercita funcție de conducere în Ministerul Afacerilor Interne, a doua era un apropiat al primei, iar a treia era funcționar al Cancelariei de Stat.            

Procurorii îi învinuiesc de faptul că aceștia și-au folosit situația de serviciu și au înscenat infracțiunea de comitere a violului de către un cetățean. În acest scop, pe lângă abuz de serviciu, aceștia au comis și încălcarea inviolabilității vieții personale, au organizat depunerea de către așa-zisa „victimă” a plângerii false și au determinat-o să facă declarații mincinoase.

Cei trei riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la trei la opt ani. 

Anterior, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților alți doi inculpați în acest dosar, iar investigațiile continuă și în privința altor persoane.

Pe 3 martie curent, procurorii i-au reţinut pe fostul vicepreşedinte al raionului Ungheni, Petru Gherasimov, pe fostul şef adjunct al Poliţiei de Frontieră, Veaceslav Garştea, şi pe fostul şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie din Ungheni, Igor Vrănescu.

Sursele portalului Anticoruptie.md din Procuratură au comunicat că Gherasimov, care era în relaţii ostile cu Gheorghe Petic, ar fi cel care a convins pretinsa victimă să declare contra unei remunerări generoase că a fost violată de Gheorghe Petic.

Veaceslav Garştea ar fi fost unul dintre organizatorii fabricării dosarului, iar Vrănescu ar fi asigurat executarea.

Gheorghe Petic a declarat pentru reporterii Anticoruptie.md că a fost informat încă înainte de a fi arestat că Petru Gherasimov îi pregăteşte ceva.

„Într-o zi, s-a apropiat de mine o tânără mamă care îşi creştea singură copilul. O cunoşteam după ce împărţisem nişte ajutoare pentru familiile vulnerabile. Femeia mi-a spus că a chemat-o Gherasimov şi i-a propus bani ca să declare la poliţie că a violat-o Petic. Ea a refuzat”, ne-a spus fostul poliţist.

În toamna lui 2021, alţi șase actuali și foști angajați ai MAI au fost reţinuţi de procurori: fostul şef adjunct al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne (SPIA), Vadim Mânzărari, şi alți cinci angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

Gheorghe Petic a fost reținut pe 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14.50, o locuitoare a municipiului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul apartament.

Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării lui Plahotniuc. Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de nouă luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.

Fostul poliţist a fost achitat în noiembrie 2021, după ce pretinsa victimă şi-a schimbat declaraţiile, iar procurorii şi-au retras acuzaţia.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

Ilie Gulca
22/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii