Dosarul Portul Giurgiulești // Ce a câștigat Bemol și ce a pierdut Danube în Olanda

Ilie Gulca
16/09/2021
Foștii parteneri de afaceri Thomas Moser și Rafiq Aliyev

Curtea de Apel Amsterdam a respins, pe 7 septembrie, apelul companiilor Danube Logistics Holding BV (Olanda) și Danube Logistics SRL (Moldova) împotriva deciziei Instanței districtuale din Amsterdam în cauza Danube Logistics versus Bemol Retail SRL, Easeur Holding BV și New Ventures Capital. Totul a pornit de la faptul că Danube Olanda și Danube Moldova solicitaseră în 2020 unei instanțe din Olanda să dispună societăților lui Aliyev să înceteze acțiunile lor în justiție în Moldova care ar putea submina tranzacția din 2011.

În 2020, după ce fostul manager al Danube Logistics SRL, Thomas Moser, a pierdut procesul împotriva Bemol și orice sprijin din partea autorităților moldovenești pentru a contesta rapoartele instituțiilor în baza căruia a fost condamnat, Danube Logistics Holding BV și Danube Logistics SRL au cerut Curții Districtuale din Amsterdam să dispună societăților lui Rafiq Aliyev să înceteze acțiunile lor în justiție în Republica Moldova și să nu mai întreprindă demersuri care ar putea submina tranzacția din 2011.

Pe 21 octombrie, judecătorii olandezi au respins cererea, invocând faptul că nu au jurisdicție asupra companiilor moldovenești. Prin urmare, această hotărâre a acordat dreptul lui Rafiq Aliyev să își continue acțiunile în instanțele din Moldova. 

Astfel, Danube Logistics Holding BV (Olanda) și Danube Logistics SRL (Moldova) au făcut recurs împotriva acestei decizii și au pierdut cauza.

Litigiul Bemol versus Moser

Pe 25 februarie 2021, executorul judecătoresc Roman Talmaci a instalat administrație silită la Danube Logistics SRL, proprietara PILG, la solicitarea Bemol SRL. 

Totul se explică printr-o datorie a lui Thomas Moser față de Bemol pentru „gestiune frauduloasă” în 2006–2012. În această perioadă, Moser a deținut funcția de administrator al societății Bemol, proprietate a omului de afaceri azer Rafiq Aliyev.  

O decizie a Curții Supreme de Justiție din Moldova din februarie 2021 i-a obligat pe Thomas Moser şi Ala Aydov, foşti manageri ai Bemol și Danube Logistics, să achite celei dintâi un prejudiciu de 177,4 milioane de lei.

Această sumă reprezintă în mare valoarea unui împrumut pe care Bemol Retail, condusă de Thomas Moser, l-a acordat pe 17 decembrie 2008 către Danube Logistics în valoare de 151 de milioane de lei finanțat din subvenția încasată din partea guvernului  pentru susținerea investițiilor prevăzute în Acordul de investiții cu privire la Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG).  

Danube Logistics SRL afirmă că executorul judecătoresc a ignorat faptul că singurul său acționar era compania olandeză Danube Logistics Holding BV. În același timp, beneficiarul principal al profitului companiei olandeze în Danube Logistics SRL este BERD.

Actualul director al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, susține că Danube Logistics SRL și Danube Logistics Holding BV nu deţineau acțiuni ale lui Moser şi nu purtau răspundere pentru nicio datorie personală a acestuia.

Ce vrea să conteste Bemol: Tranzacția din 2011

În 2010, compania Easeur, proprietate a lui Rafiq Aliyev, s-a pomenit în incapacitate de rambursare a unei datorii față de Credit Suisse.

Pentru a evita falimentarea întregului grup de companii, Easeur și New Ventures (firme controlate de Aliyev, încarcerat în 2005 în Azerbaidjan), pe de o parte, și Credit Suisse, pe de alta, au ajuns, pe 21 aprilie 2011, la o înțelegere.

Credit Suisse urma să desemneze o societate care să preia obligațiile financiare ale Easeur față de societatea de creditare elvețiană. În schimb, Easeur urma să transfere acțiunile sale în Danube Logistics SRL – 80 la sută – și toate creanțele sale către compania desemnată de Credit Suisse.

La 8 iunie 2011, Moser și-a dat demisia din funcția de director al Easeur, rămânând în calitate de prim-vicedirector executiv al acestei companii până în iunie 2014.

Compania desemnată de Credit Suisse a fost Danube Logistics Holding B.V. din Olanda, înființată pe 21 septembrie 2011 de către ThoMo Invest Ltd, care, la rândul ei, a fost deschisă în Cipru, pe 6 septembrie, cu 15 zile mai devreme. Toate acțiunile în Danube Logistics Holding BV erau deținute de Thomas Moser prin ThoMo Invest LTD (Cipru) și Danube Holding BV (Olanda).

Pe 3–4 noiembrie 2011, Easeur, Bemol, Danube Logistics Holding BV și Danube Logistics SRL au semnat un contract de vânzare-cumpărare. În urma tranzacției, Easeur a vândut acțiunile sale din Danube Logistics SRL (80%) companiei Danube Logistics Holding BV din Olanda în schimbul preluării de către aceasta din urmă a obligațiilor financiare ale Easeur față de Credit Suisse. După această tranzacție, BERD a păstrat cele 20% de acțiuni pe care le deținea în Danube Logistics SRL.

După ce a ieșit din închisoare în 2013, Aliyev l-a acționat în judecată pe Moser pentru realizarea acestei tranzacții, încercând să obțină anularea actului de vânzare-cumpărare a celor 80% din acțiuni în Danube Logistics SRL.

La 19 septembrie 2018, Curtea de Apel din Amsterdam a respins pretențiile lui Rafiq Aliyev, calificându-le drept „neîntemeiate”.    

Intervenția BERD

În paralel, începând cu 2014, Bemol a demarat în Moldova un proces împotriva fostului său manager, Thomas Moser, acuzându-l de „gestiune frauduloasă”.

În această cauză, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis pe 10 aprilie 2018, acțiunea înaintată de Bemol. Magistrații au decis încasarea în beneficiul Bemol a circa 10 milioane de dolari pentru „prejudiciile cauzate prin fraude și administrare ineficientă”. 

Cu cinci zile înainte de această decizie, pe 5 aprilie 2018, Moser a deschis în Austria compania Febania GmbH. Noua firmă, la care el este singurul proprietar, a preluat pachetul majoritar de 100% din acțiunile offshore-ului cipriot ThoMo Invest pe 6 noiembrie 2018.

Așadar, Febania GmbH a devenit noul proprietar majoritar al Danube Logistics SRL din Moldova și, implicit, al PILG încă din noiembrie 2018, după această tranzacție.

În litigiul dintre Bemol și Thomas Moser a intervenit BERD, împotriva Bemol, susținând că „BERD este în prezent cel mai mare creditor al Danube Logistics SRL, precum și principalul beneficiar economic al participației Danube Logistics Holding BV la Danube Logistics SRL, după ce a plătit datoriile față de Credit Suisse.

BERD a anunțat pe 19 mai curent că a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), devenind astfel proprietar 100% al Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG).

Ilie Gulca
16/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii