Dosarul privind presupusa corupere a președintelui Dodon de către Plahotniuc // Deputatul Iurie Reniță insistă asupra urmăririi penale

Julieta Savițchi
01/07/2020

Deputatul Iurie Reniță a înaintat miercuri o cerere procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale pe cazul presupusei coruperi a președintelui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc. Parlamentarul consideră că prin acest refuz Procuratura a demonstrat că este influențată politic.

Iurie Reniță a solicitat pornirea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive și informarea despre examinarea contestației.

„Clasarea intempestivă a dosarului de maximă importantă socială și politică conduce la fireasca concluzie că Procuratura Generală și structurile sale specializate așa și n-au reușit să se debaraseze de influența nefastă a factorilor politici decizionali. Altfel cum poate fi catalogată rapiditatea de a-l absolvi pe Igor Dodon, precum și pe ceilalți protagoniști din secvențele video, de vreo bănuială rezonabilă că au fost implicați în acte reale de corupție și de trădare de patrie?”, a declarat Iurie Reniță în cadrul unei conferințe de presă.

Amintim că Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul înregistrărilor video în care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, îi transmite președintelui Igor Dodon o pungă de culoare neagră în care se presupune că ar fi fost bani.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că „în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”.

Amintim că, deputatul Iurie Reniță a făcut publică o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani. Șeful statului îi spune să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-I transmită lui Cornel.

Secvența video este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon a declarat că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM.

Julieta Savițchi
01/07/2020

Comentarii