Dosarul Stoianoglo: 30 de zile de arest la domiciliu pentru procurorul general suspendat

Julieta Saviţchi
08/10/2021

Judecătoria Chişinău a admis parţial demersul procurorului Victor Furtună şi l-a plasat pe Alexandr Stoianoglo în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară, iar dacă va rămâne în vigoare, procurorul general suspendat nu va avea dreptul să părăsească apartamentul, să primească vizite, cu excepţia avocaţilor şi a celor apropiaţi, să comunice la telefon sau în regim online.

După pronunţarea verdictului, Alexandr Stoianoglo a dat de înţeles că va contesta decizia instanţei de fond. „Decizia nu e corectă. Eu nu am făcut nimic din cele ce mă învinuiesc și s-a demonstrat în cadrul examinării dosarului nevinovăția mea. Procurorii nu au prezentat nicio probă, în afară de niște screen-uri din internet, din ziare. Noi am prezentat probe pentru nevinovăția mea. Dosarul este unul politic. Ne întoarcem într-un stat capturat. Sunt învinovățit pentru ce aș fi făcut în 2011, când de fapt atunci acel amendament a venit de la CNA. Niciun om nu va demonstra că am vreo legătură cu Platon, care aduce atâtea emoții negative în societate. Eu nu sunt împotrivă să fiu investigat, dar nu am înțeles de ce eu, care în doi ani am făcut atâtea schimbări, nu au fost dosare la comandă, nu s-au persecutat jurnaliști, societate civilă, oameni de afaceri, sunt acum învinovățit. Ei pur și simplu au dorit să mă scoată din funcție ca să acapareze toate instituțiile statului”, în timp ce părăsea sediul de la Ciocana al Judecătoriei Chişinău.

Victor Furtună nu s-a arătat sigur că va contesta decizia instanţei de fond „Așteptăm partea motivată şi decidem ce facem în continuare. Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat. Urmează să fie efectuate în continuare acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea adevărului pe caz”, a declarat acuzatorul.

Alexandr Stoianoglo a fost reţinut marţi seara, după ce un procuror desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii a pornit un dosar penal pe mai multe capete de acuzare: corupţie pasivă, conlucrare cu un grup criminal organizat, fals în declaraţii, abuz în serviciu.


 

Julieta Saviţchi
08/10/2021Follow us on Telegram

Comentarii