Dosarul unei ex-judecătoare, implicată în Laundromat, reluat de la început după aproape 6 ani

Julieta Saviţchi
20/09/2022
Captură

Examinarea dosarului penal intentat pentru pronunţarea unei decizii contrar legii fostei magistrate Liliana Andriaş a fost reluată de la început de către Judecătoria Chişinău după ce a bătut pasul pe loc 5 ani şi 8 luni. Decizia controversată de care este învinuită Andriaş a fost luată în dosarul spălării celor peste 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar şi justiţia din Republica Moldova.

Motivul pentru care examinarea dosarului a fost reluată de la început a fost repartizarea unui alt judecător, Elena Ungureanu, după decesul magistratului Igor Baţalai. Prima şedinţă de judecată, „de pregătire a cauzei pentru examinare”, a avut loc la data de 14 septembrie, iar ulterior nu au mai fost programate alte şedinţe.

Iniţial, dosarul de învinuire a Lilianei Andriaş a fost repartizat magistratei Daria Şuşchevici, prima şedinţă fiind programată pentru data de 10 februarie 2017. După trei şedinţe, judecătoarea Şuşchevici a emis o încheiere, la 23 februarie 2017, privind „trimiterea dosarului instanţei competente”.

Ulterior, dosarul a fost repartizat judecătorului Igor Baţalai, iar prima şedinţă a fost numită pentru 2 octombrie 2018. În total, au fost programate 24 de şedinţe, majoritatea din ele fiind amânate. La 28 iunie curent, magistratul Baţalai s-a stins din viaţă.

Fosta judecătoare Liliana Andriaş se regăseşte în lista celor 16 magistraţi reţinuţi în toamna anului 2016 pentru pronunţarea deciziilor controversate în dosarul spălătoriei ruseşti. În aprilie 2022, Judecătoria Chişinău a obligat statul să-i plătească fostei magistrate 19 mii de lei pentru cele 19 zile de arest preventiv în Penitenciarul nr.13, pentru că a fost deţinută în condiţii inumane şi degradante.

Andriaş a solicitat despăgubiri şi pentru perioada în care s-a aflat în Izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, însă cererea i-a fost respinsă.

Fosta magistrată Liliana Andriaş s-a regăsit în avocatură.

Din lista celor 16 magistraţi reţinuţi în dosarul Laundromat, justiţia a emis sentinţe doar în privinţa a trei. Igor Vornicescu şi Serghei Lebediuc au fost recunoscuţi vinovaţi, dar au fost eliberaţi de răspundere penală pentru că a intervenit termenul de prescripţie, iar Ghenadie Bîrnaz a fost achitat.

Julieta Saviţchi
20/09/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii