Dosarul Viorel Morari: Instanța de apel va examina legalitatea plasării în arest preventiv a fostului șef de la Procuratura Anticorupție

Julieta Savițchi
17/01/2020

Curtea de Apel Chișinău va examina, luni, legalitatea aplicării arestului preventiv în privința fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, după ce avocații acestuia au depus o contestație în acest sens.

Apărarea a solicitat să fie anulată măsura preventivă, ca fiind ilegală, din mai multe considerente, cum ar fi deținerea în arest peste termenul de 72 de ore, lipsa probelor care ar confirma bănuiala rezonabilă în privința celor imputate lui Morari, presupusele conflicte de interese pe care le-ar fi avut judecătorul de instrucție și procurorul pe caz cu fostul șef de la Procuratura Anticorupție.

Amintim că Viorel Morari a fost reținut pe data de 10 ianuarie, fiind bănuit de abuz în serviciu și fals în acte publice. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari I se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale.

Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară, furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Pe 13 ianuarie, Judecătoria Chișinău a emis pe numele lui Morari mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. În timp ce era escortat în sala de judecată, Viorel Morari a declarat că a fost reținut la comana politică a lui Igor Dodon, după ce a decis reluarea investigațiilor privind finanțarea Partidului Socialiștilor.

Într-o intervenție live pe rețele sociale, Dodon a respins acuzațiile, dar l-a atacat pe Viorel Morari că ar fi fabricat dosare la comanda fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

„Apropo, personajul respectiv tot era calificat ca procurorul lui Plahotniuc. Luați cele mai grave dosare care au fost, în mare parte au fost deschise și duse de această persoană. Nu vreau să comentez este el sau nu este vinovat, cu aceasta trebuie să se clarifice justiția. Dar, când văd că o parte din media, o parte din activiști îi iau parte... până acum, până în luna iunie 2019 îl declarau că este omul lui Plahotniuc și deschide dosare politice la comandă, dar acum îl fac erou. Atunci a fost rău, iar acum bun? Toți trebuie să răspundă în fața legii”, a spus șeful statului.

Julieta Savițchi
17/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii