Dosarul Viorel Morari // Statul, dator cu peste 400 de mii de lei fratelui fostului șef al Procuraturii Anticorupție

Julieta Savițchi
04/11/2020

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a constatat în urma unui control efectuat la solicitarea Procuraturii Generale că firma Irarom SRL, care aparține lui Oleg Morari, fratele fostului șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, a plătit statului suplimentar impozite în mărime de 441.095 de lei, pe parcursul anilor 2018-2019. În rezultat, Procuratura Generală a clasat dosarul penal intentat pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari și i-a scos de sub urmărire penală pe Oleg Morari și contabilul firmei, Viorel Grăjdian.

În prezent, rămân cu statut de învinuiți, într-un alt dosar intentat pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită mama fraților Morari și contabilul întreprinderii, Viorel Grăjdian. Anterior, în dosarul respectiv au avut statut de bănuiți Oleg și Viorel Morari, dar au fost scoși de sub urmărire penală din lipsă de probe.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Oleg Morari a declarat că atât dosarul pentru evaziune fiscală, cât și cel pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită au fost intentate pentru a se face presiuni asupra fratelui său ca să-l reducă la tăcere.

„Sunt sigur că și dosarul pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită va fi clasat, la fel ca și cel pentru evaziune fiscală. Întreprinderea este a mea, dar cu mai mulți ani în urmă am înregistrat-o pe numele mamei, pentru că aveam probleme în familie, eram în proces de divorț. Mama a trimis bani cât a lucrat în Italia, m-a ajutat, dar nu are nicio atribuție la activitatea întreprinderii, nici nu are idee despre tranzacțiile și contractele semnate de mine. Despre ce fel de spălare de bani și îmbogățire ilicită este vorba dacă până în prezent mai am datorii de milioane față de creditori”, ne-a declarat interlocutorul.

Oleg Morari a mai spus că dosarele penale întentate pe parcursul acestui an i-au afectat nu doar imaginea, dar și activitatea economică a întreprinderii. „La solicitarea procurorilor moldoveni au fost efectuate percheziții la sediile companiilor din Germania și Polonia. Toate documentele erau în perfectă ordine, nu au găsit nimic. Dar oamenii au fost stresați. Dacă înainte erau relații bazate pe încredere, îmi eliberau marfa și îmi permiteau să achit în rate, nu mai este așa. Partenerii din afara țării mi-au dat de înțeles că nu vor să colaboreze pentru că eu am probleme cu legea. Aveam planuri pentru extinderea afacerii, dar acum stau pe loc”, ne-a declarat Oleg Morari.

Omul de afaceri susține că nici contabilul său nu are nicio vină: „În februarie, el a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Atunci i-a fost înaintată și învinuirea. Dar el nu avea nicio putere de decizie, nu avea ștampila la el. De fapt, i s-a cerut să ofere informații compromițătoare despre fratele meu”.

Precizăm că, după numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar pe numele său au fost pornite două dosare penale, pentru abuz de serviciu și altul, pentru îmbogățire ilicită. În dosarul pentru îmbogățire ilicită au fost inculpate mai multe persoane, mama, fratele și contabilul de la firma fratelui. Ulterior, de sub urmărire penală a fost scos Oleg Morari, iar puțin mai târziu, și Viorel Morari.

Actualmente, pe numele lui Viorel Morari există doar dosarul intentat pentru abuz în serviciu, care se află pe rol la Judecătoria Chișinău.

Viorel Morari a declarat în repetate rânduri că dosarele i-au fost fabricate și reprezintă o comandă politică după ce a pornit dosar penal privind finanțarea ilegală a PSRM.

Julieta Savițchi
04/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii