Două scheme de contrabandă cu zahăr și struguri, anihilate de procurori

Anticoruptie.md
28/09/2016
sursa foto: adevarul.ro

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, instituție creată după reformarea Procuraturii Generale, anunță că a deconspirat şi contracarat activitatea a două grupări criminale, specializate în contrabandă cu zahăr şi struguri. Investigațiile au avut loc în comun cu Serviciul Vamal.

În primul caz, potrivit celor constatate, în cursul lunii septembrie curent, trei cetăţeni moldoveni au introdus prin contrabandă, din Ucraina în Republica Moldova, un lot de 20 tone de zahăr, care urma a fi reambalat şi comercializat pe piaţa internă ca marfă de origine autohtonă. Astfel, în scopul realizării planului criminal, învinuiţii au transportat zahărul, ambalat în 400 saci, pe teritoriul controlat de autorităţile transnistrene, după care au înlăturat etichetele cu informaţia privind producătorul şi ţara de origine a mărfii. Ulterior, după ce au primit de la administratorul unei firme din capitală actele care certifică faptul că zahărul, cu o valoare facturală de 252 mii lei, este de origine autohtonă, lotul urma a fi transportat în Chişinău pentru realizare, evitând posturile vamale interne. În timpul deplasării pe traseul Anenii Noi – Chişinău, camionul cu marfa de contrabandă a fost stopat pentru verificare de către colaboratorii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, care au ridicat lotul de zahăr şi mijlocul de transport cu care acesta era transportat. 

În al doilea caz, trei conaţionali au introdus din Turcia, prin contrabandă, pe teritoriul Republicii Moldova circa 20 tone de struguri în stare proaspătă, după care, prin reambalare şi reperfectare ilegală a actelor, care certificau faptul că marfa este de origine autohtonă, lotul urma a fi exportat în Federaţia Rusă. Astfel, învinuiţii au obţinut, în mod fraudulos, de la inspectorul principal al structurii teritoriale mun. Chişinău a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, un certificat fitosanitar cu date false privind originea mărfii, care a fost anexat la declaraţia vamală de export a strugurilor cu o valoare facturală de peste 14 mii de dolari. În urma controlului vamal efectuat la postul vamal Sudja din Federația Rusă, în respectivul lot de struguri turceşti, reambalaţi în marfă moldovenească, a fost depistat virusul “FrankliniellaoccidentalisPerg”, iar ulterior, la intrarea în RM, prin postul vamal „Tudora” mijlocul de transport cu strugurii infectaţi a fost reţinut de angajaţii Serviciului Vamal.

Cele șapte persoane implicate în scheme au fost plasate în arest la domiciliu. Pentru această infracţiune, legislaţia prevede până la zece ani închisoare.

Anticoruptie.md
28/09/2016Become a Patron!

Comentarii