„Efectele” achitării sportivului Ion Şoltoianu. Procuratura Generală solicită tragerea la răspundere disciplinară a unui judecător

Julieta Saviţchi
11/11/2022
magistrat.md

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să pornească procedura disciplinară împotriva judecătorului Gheorghe Balan pentru că l-a scăpat de răspundere penală şi l-a eliberat din sala de judecată pe kickboxerul Ion Şoltoianu, învinuit de huliganism agravat și purtarea armei de foc.

În sesizarea semnată de Ion Munteanu, lui Gheorghe Balan i se incriminează că ar fi încălcat mai multe norme ale Codului de procedură penală la adoptarea sentinţei din 31 octombrie, prin care l-a scăpat pe Şoltoianu de închisoare, aplicându-i o amendă de 1500 de lei.

„Balan Gheorghe nu s-a conformat legii, subminând astfel autoritatea sistemului judecătoresc, diminuând încrederea în justiţie”, se menţionează în sesizare.

Sesizarea a fost transmisă pentru a fi examinată de Inspecţia judiciară a CSM.

Solicitat de reporterii Anticorupţie.md, magistratul Gheorghe Balan s-a abţinut să facă declaraţii pe motiv că nu a văzut sesizarea.

Amintim că, magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău a dispus, la 31 octombrie, încetarea procesului penal pornit împotriva lui Şoltoianu pentru huliganism agravat cu folosirea armei de foc, recalificând fapta în contravenţie.

Gheorghe Balan l-a găsit vinovat pe Şoltoianu de purtarea ilegală a armei de foc, condamnându-l la 1 an 3 luni şi 7 zile de închisoare. Magistratul însă a considerat pedeapsa executată, după ce i-a redus din termen 232 de zile pentru că a stat în arest preventiv în condiţii inumane şi degradante.

Judecătorul a dispus ca pistolul pe care îl purta ilegal Ion Şoltoianu să fie restituit proprietarului de jure, Irina Şoltoianu, soţia inculpatului.

Procurororii, care au cerut 10 ani de închisoare pentru Şoltoianu, au atacat sentinţa în instanţa ierarhic superioară.

Julieta Saviţchi
11/11/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii