Erorile polițiștilor prejudiciază bugetul public // Trei persoane vor primi despăgubiri pentru că au fost trase ilegal la răspundere

Julieta Savițchi
06/09/2019

Trei persoane care au avut de suferit în urma acțiunilor ilegale ale poliției și procurorilor vor primi despăgubiri de la stat. Curtea Suptremă de Justiiție a adoptat decizii irevocabile în acest sens. Reclamanții însă nu sunt mulțumiți de cuantumul prejudiciilor stabilite de instanță, pe care le consideră prea mici în raport cu suferințele pe care le-au avut.

Andrei Brânză din Cimișlia urmează să primească despăgubiri morale și materiale în sumă de 32 de mii 621 de lei. Bărbatul s-a plâns că, la 23 septembrie  2015, poliția i-a intentat dosar penal pentru că ar fi furat 250 de piloni de la o întreprindere, infracțiune pe care el spune că nu a comis-o. La 26 decembrie 2015, Procuratura din Cimișlia a emis o ordonanță prin care Brânză a fost scos de sub urmărire penală.  Cu toatea acestea, în primăvara anului 2016, procurorii au obținut mandat în instanță și au efectuat percheziții la domiciliul lui Andrei Brânză, deși acesta nu avea niciun statut procesual.

Andrei Brânză a solicitat despăgubiri morale de 100 de mii de lei, prejudiciu material de 6000 de lei și cheltuieli de judecată de 6400 de lei. Bărbatul a invocat că din cauza că era urmărit penal nu a putut să revină la locul de muncă din afara țării și a fost concediat.

Gheorghe Potereanu din Chișinău urmează să primească 12 mii de lei prejudicicii morale și materiale pentru că a fost încătușat și învinuit pe nedrept de huliganizm și cauzarea leziunilor corporale. Totodată, la domicliu părinților a fost efectuată o percheziție. La o lună de la reținerea lui Potereanu, poliția a reținut o altă persoană bănuită de comiterea aceleași  infracțiuni, care și-a recunoscut vina, iar primul învinuit a fost scos de sub urmărire penală.

Bărbatul a solicitat despăgubiri morale, de 200 de mii de lei, și materiale, de 10 mii de lei, invocând că în urma acțiunilor ilegale ale procurorului și ofițerului de urmărire penală i-a fost afectată sănătatea psihică, manifestată prin stres nervos, insomnie, tremur, tahicardie, depresie, simptome de spaimă, fapt confirmat prin acte medicale.

Avocatul Iurie Sorochin va fi despăgubit cu o mie de lei pentru că poliția din sectorul Râșcani al Capitalei i-a aplicat în 2011 o amendă contravențională pentru cauzare de leziuni corporale ușoare. În 2014, după un proces îndelungat de judecată, Sorochin a fost achitat definitiv. Apărătorul a solicitat în instanță despăgubiri de 10 mii de euro.

Solicitat de Anticoruptie.md, Iurie Sorochin a declarat că nu consideră că I s-a făcut dreptate. ”Suma de o mie de lei este o bătaie de joc. Eu ași da zece mii de lei ca acești magistrași să treacă prin ce am trecut eu, să înțeleagă ce înseamnă să fii hărțuit de poliție. Ași fi fost satisfăcut dacă polițistul care m-a persecutat să fie demis fără a avea dreptu a a mai lucra în organele de drept”, ne-a spus apărătorul.

Directorul Centrului de resurse juridice, avocatul Vladislav Gribincea, a declarat că magistrații moldoveni sunt obligați să ofere despăgubiri echivalente celor pe care le dă CtEDO, însă aceștea continua să  stabilească despăgubiri foarte mici pentru cei care au avut de suferit în urma acțiunilor ilegale ale organelor de drept. ”Avem deja 7 hotărâri ale Curții Europene în care Republica Moldova a fost condamnată pentru că au fost date despăgubiri prea mici. Magistrații moldoveni ar trebui să-și revizuiască practica”, a precizat apărătorul.

Julieta Savițchi
06/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii