Ex-deputat PLDM, învinuit într-un dosar de corupţie şi delapidare a fondurilor europene, şi-a scos casa în vânzare. Cum arată imobilul

Julieta Saviţchi
28/04/2022
CIJM

Fostul deputat PLDM, Sergiu Ceauş, învinuit într-un dosar de delapidare a fondurilor europene în complicitate cu fostul preşedinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotari. Ceauş solicită 325.000 de euro pentru gospodăria sa. Dosarul intentat pe numele celor doi bate pasul pe loc la Judecătoria Chişinău.

Imobilul se află în localitatea Ciorescu, suburbie a municipiului Chişinău, şi a fost procurat în februarie 2016, fiind înregistrat pe numele socrilor fostului deputat, locuitori ai satului Dolinoe din raionul Criuleni. Conform datelor cadastrale, casa are suprafaţa de 146 metri pătraţi şi se află pe un teren de 0.1182 ha. În gospodărie se mai regăseşte şi un garaj de 31 metri pătraţi.

Casa de vânzare a ex-deputatului Ceauş

Pe portalurile de anunţuri imobiliare este indicat că imobilul are 8 odăi şi suprafaţa de 250 metri pătraţi. „Imobilul se afla în centrul localităţii, în apropiere de un parc. Nu există trafic aglomerat în zonă, o să auziţi doar cum ciripesc păsărelele. Proprietarii sunt o familie tânără, cu afaceri în România şi vor să se mute cu traiul acolo”, ne-a declarat la telefon agentul imobiliar.

Casa lui Ceauş

Sergiu Ceauș este fost membru al Consiliului de Administrație al SA Termocom, iar din decembrie 2013 a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni. În 2015, a deținut funcția de secretar general interimar al Guvernului. Fiind membru PLDM din 2007 şi membru al Consiliului Politic Naţional PLDM din anul 2011, Ceauş a ajuns, la 15 februarie 2018, în posesia mandatului de deputat după ce Iurie Leancă a ales funcția de vicepremier pentru integrare europeană, renunțând la funcția din Parlament. La scurt timp, Sergiu Ceauş s-a declarat deputat neafiliat şi a renunţat la carnetul de membru al PLDM.

Ex-deputatul Sergiu Ceauş              Foto: gov.md

Numele lui Sergiu Ceauş figurează alături de numele a doi foşti preşedinţi ai raionului Criuleni într-un scandal de delapidare a fondurilor europene. În perioada 2011-2012, Consiliul Raional Criuleni a devenit beneficiarul a două proiecte – CRING ,,Cross border Inventory of degraded lands” şi ,,CBC RUR Waste” – gestionarea integrată a deşeurilor în raionul Criuleni”, din cadrul Programului Operaţional Comun Romania – Ucraina – Moldova 2007-2013.

Proiectul ,,CBC RUR WASTE – gestionarea integrată a deşeurilor în raionul Criuleni” a fost iniţiat pentru a construi în satul Hruşova, raionul Criuleni, un depozit de deşeuri menajere, pentru deservirea a trei localităţi cu un număr de circa 8000 de locuitori. Pentru implementarea proiectului nominalizat din bugetul raional Criuleni au fost alocaţi 2,5 mil. lei şi 1,3 mil. euro grant din partea Uniunii Europene. Ca urmare, pentru implementarea proiectului, Consiliul Raional Criuleni a fondat două agenţii pentru implementarea proiectelor, ai căror manageri au fost soții Iurie și Svetlana Chesari, precum și finul lor de cununie, Andrei Revenco. Deși banii au fost alocați, proiectele nu au avut finalitate.

Dosarul penal a fost pornit la 14 aprilie 2017 de către Centrul Național Anticorupție. Sub învinuire au fost puși Iurie și Svetlana Chesari, Andrei Revenco, fostul președinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotari, succesorul său, Iurie Andriuță, fostul deputat PLDM, Sergiu Ceauș, coordonatorul de proiecte, Veaceslav Botnari. Procurorii au constatat în timpul desfășurării investigațiilor că unii dintre inculpați și-au construit case de lux, iar alții și-au procurat automobile scumpe. O parte din bani ar fi fost folosită pentru finanțarea campaniei electorale a PLDM, din toamna anului 2014, pentru ca Sergiu Ceauș să fie inclus în lista electorală și să ajungă într-un final deputat. Din banii europenilor i s-ar fi plătit și interpretului Fuego pentru recitalurile ținute la întâlnirile liberal-democraților cu alegătorii din Criuleni.

Ulterior, procurorii au disjungat dosarul în mai multe dosare. Veaceslav Botnari a fost singurul condamnat în urma scandalului delapidării banilor europeni la Criuleni. Acesta a făcut o înțelegere cu statul și a colaborat cu ancheta. Dosarul intentat soţilor Chesari se mai află în gestiunea procurorilor.

Dosarul în care sunt învinuiţi Sergiu Ceauş şi Vitalie Rotari se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău. Examinarea dosarului a început la 1 decembrie 2017. Pe parcursul celor patru ani şi jumătate de la începerea procesului au fost programate 30 de şedinţe de judecată, dintre care au fost lucrative doar patru. O bună parte din şedinţe nu au avut loc din cauza stării de sănătate a magistratului sau pentru neprezentarea părţilor. În luna mai a anului trecut dosarul a fost transferat în gestiunea unui alt magistrat, care a reluat examinarea de la zero. De atunci nu a avut loc nicio şedinţă lucrativă din cele 9 programate.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

Julieta Saviţchi
28/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii