Ex-deputatul român, Cristian Mihai Rizea, fără statut de refugiat. Ce a mai decis instanţa de apel

Julieta Saviţchi
29/12/2021
CIJM

Fostul deputat român, Cristian Mihai Rizea, condamnat irevocabil în România la patru ani şi opt luni pentru acţiuni de corupţie, a fost lipsit de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova.

Decizia a fost luată miercuri de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. Ambele decizii sunt cu drept de atac în Curtea Supremă de Justiţie.

Corina Stratan, avocata lui Cristian Mihai Rizea, a precizat că prin decizia de miercuri a Curţii de Apel Chişinău clientul său nu a pierdut cetăţenia moldovenească. „Cristian Mihai Rizea a solicitat suspendarea efectelor decretului pezidenţial din 2020 ca să poată participa la alegerile parlamentare din iulie curent. Instanţa s-a expus cam târziu şi chiar dacă clientul meu ar fi avut câştig de cauză, decizia nu îl mai ajuta. Cererea prin care a fost contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei se află pe rol în instanţa de contencios administrativ a Judecătoriei Chişinău”, a precizat apărătoarea.

Corina Stratan a mai comunicat că Judecătoria Chişinău mai examineză şi solicitarea lui Rizea privind acordarea azilului politic în Republica Moldova, respinsă anterior de către ex-preşedintele Igor Dodon. ,

„Clientul meu nu poate să revină în România nu din cauza sentinţei de condamnare, dar pentru că viaţa şi securitatea sa va fi acolo în pericol. El a fost şi continuă să fie persecutat de foşti şi actuali politicieni care mai au influenţă”, a explicat avocata.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu puţin timp înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii trecute, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de sociaşizare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Invstigaţii Junalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obţinut cetăţenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.

Julieta Saviţchi
29/12/2021Follow us on Telegram

Comentarii