Ex-directorul Apă-Canal Chișinău, Constantin Becciev, achitat pentru abuz de serviciu. Acesta intenționează să revină în funcție

Julieta Savițchi
01/04/2020

Fostul director al Întreprinderii Municipale Apă-Canal Chișinău, Constantin Becciev, a fost achitat irevocabil de către Curtea Supremă de Justiție într-un dosar pornit cu patru ani în urmă pentru abuz de serviciu și delapidarea averii străine. Instanța supremă a menținut argumentele instanței de fond și Curții de Apel, care l-au declarat nevinovat pe Becciev. Fostul funcționar a declarat că intenționează să revină în funcție și ar putea să ceară în instanță salariul pentru perioada în care a fost demis, fiind nevinovat.

Dosarul pe numele lui Becciev a fost pornit în 2016 de către Procuratura Anticorupție în baza rezultatelor unui audit efectuat la întreprindere de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Becciev a fost învinuit că ar fi aranjat o licitație pentru firma fiicei sale în defavoarea întreprinderii municipale. Astfel, în perioada anilor 2013-2015, întreprinderea Apă-Canal Chișinău a procurat țevi și accesorii pentru instalarea lor de la Coloana mecanizată de construcții, care aparține fiicei lui Becciev, la prețuri mai mari decât de la producător, însușind diferența de preț. Anterior, Apă Canal Chișinău procura aceste mărfuri de la întreprinderile Svobodnii Sokol din Rusia, E. Havvie Armaturenvverke GmbH din Austria, SaintGobain Construction Products din România.

Potrivit auditorilor, prin acțiunile sale Constantin Becciev ar fi prejudiciat întreprinderea de 2.155.700 de lei.

Fostul director de la Apă-Canal Chișinău a mai fost învinuit și de faptul că ar fi obligat un agent economic, care urma să presteze servicii de construcţie, reparaţie a apeductelor şi reabilitare a sistemelor de canalizare în sumă totală de peste 156,6 milioane de lei, să încheie un contract de antrepriză cu firma fiicei sale, privind efectuarea unor lucrări. Astfel, întreprinderea Coloana mecanizată de construcţii a prestat întreprinderii SA Apă-Canal Chişinău servicii în valoare totală de 50,8 milioane de lei.

Constantin Becciev a pledat nevinovat. Acesta a declarat că dosarul a fost fabricat la comanda fruntașilor din Partidul Liberal care se aflau atunci la conducerea Primăriei Chișinău. Aceștia ar fi urmărit scopul de a obține controlul total asupra creditului de 63 de milioane de euro, oferit de BERD și BEI pentru Apă-Canal Chișinău.

Constantin Becciev a fost suspendat din funcția de director general al întreprinderii Apă-Canal Chișinău, în septembrie 2016, la solicitarea procurorilor anticorupție. În februarie 2017, Becciev a fost repus în funcție de instanța de judecată,  dar la solicitarea Procuraturii Anticorupție a fost suspendat până la expunerea definitivă a instanței.

Julieta Savițchi
01/04/2020

Comentarii