Ex-ministrul Gheorghe Papuc, spălat definitiv de 7 aprilie. De ce a fost amendat?

Anticoruptie.md
03/07/2015
Foto: adevarul.md

Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, au fost achitaţi marţi, 30 iunie, în dosarul 7 aprilie 2009. Cei doi au fost acuzaţi anterior de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șase ani. Magistraţii l-au obligat pe Gheorghe Papuc să achite o amendă de 20.000 de lei, dar pentru un alt capăt de acuzare – abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, şi l-au privat de dreptul de a se angaja timp de cinci ani în instituţia pe care a condus-o cândva. Această pedeapsa nu i-a fost aplicată pentru consecinţele evenimentelor din 2009, ci pentru că în perioada guvernării comuniste a încheiat cu administrația Sanatoriului “Constructorul” contracte de arendare a unor încăperi de pe strada Zelinski din Chișinău, folosite în realitate de organizația teritorială a sectorului Botanica a Partidului Comuniștilor.

În ianuarie 2010 Procuratura Generală a intentat un dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele lui Gheorghe Papuc pentru că în perioada 2004-2008 ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 800.000 de lei. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale de acum cinci ani, în această perioadă, Gheorghe Papuc a încheiat cu administrația sanatoriului „Constructorul” contracte de arendare a unor încăperi de pe strada Zelinski din Chișinău, invocând necesități ale activității operative. În realitate, încăperile au fost date în folosință organizației teritoriale Botanica a Partidului Comuniștilor. Procurorii au calculat că „interesele publice au fost prejudiciate cu 502.700 lei”. Banii pentru arendă, dar şi pentru serviciile comunale au fost achitaţi de MAI. Fostul oficial a mai fost acuzat că în decembrie 2005 a dispus transmiterea în folosinţa fracţiunii parlamentare a PCRM a unui automobil model RAF-2203, aflat la balanţa instituţiei pe care o conducea. Autoturismul a fost utilizat de deputații comuniști până în septembrie 2009, bugetul MAI fiind prejudiciat cu 326.200 lei. Ulterior, acest dosar a fost conexat cu cel privind violenţele din aprilie 2009.

“Constatăm că pedeapsa cu amendă aplicată lui Gheorghe Papuc nu are nicio legătură cu învinuirea privind neglijența în serviciu din timpul evenimentelor din aprilie 2009. Aceasta se referă la un alt capăt de acuzare și anume: abuzul de serviciu la darea în arendă către fracțiunea parlamentară a PCRM a unui imobilului de pe strada Zelinski, 15 și aprobarea utilizării de către aceeași fracțiune a unui automobil aflat la balanța MAI. Prin urmare, niciunul dintre conducătorii MAI din acea perioadă nu sunt considerați responsabili de decesul lui Valeriu Boboc, aplicarea forței fizice, de tortură, tratamente inumane și degradante față de un număr mare de tineri. În timp ce ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc și fostul comisar general Vladimir Botnari sunt achitați, ex-viceministrul de Interne Valentin Zubic, șeful statului major operativ al MAI la 7 aprilie, a fost scos de sub urmărire”, explică avocatul Valeriu Pleșca, unul dintre apărătorii familiei Boboc.

Părinții lui Valeriu Boboc au cerut să fie acceptați ca părți vătămate în dosarul celor doi foști oficiali. Instanța le-a refuzat însă acest drept. Acum avocații familiei se întreabă care au fost motivele invocate de judecători atunci când i-au achitat pe Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari. “Din practică știu că magistrații se străduie să evite aplicarea sentințelor de achitare chiar în dosare unde nu sunt probe care confirma vinovăția inculpatului. Achită persoane doar într-un număr limitat de cazuri. Bănuiesc că motivele adoptării acestei  soluții ar trebui să fie  suficient de serioase”, a adăugat Valeriu Pleșca.

Avocatul lui Gheorghe Papuc: “Când va apărea, va face o declaraţie”

Pavel Midrigan, avocatul care l-a reprezentat pe fostul ministru în instanţa supremă, insistă că clientul său nu este vinovat nici de abuzul pentru care a fost amendat. „Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au considerat de cuviinţă să modifice sentinţa Curţii de Apel Chişinău. Anterior au fost făcute mai multe expertize prin care s-a demonstrat că Gheorghe Papuc nu a cauzat niciun prejudiciu. Continuăm să credem că este nevinovat atât în ambele cazuri”, a spus avocatul. L-am întrebat pe apărător când ar urma să revină în ţară clientul său ca să achite amenda. „De ce, nu e în ţară? Când va apărea, va face o declaraţie”, a replicat Pavel Midrigan.

În decembrie 2011, Judecătoria sectorului Centru i-a achitat pe cei doi generali pe toate capetele de acuzare. „Da zdrastvuit nash sud, samîi gumannîi sud v mire! („Trăiască justiţia noastră, cea mai umană justiţie din lume“, replică dintr-un film sovietic – n.r.)“, jubila Gheorghe Papuc după pronunţarea sentinţei de achitare.

Patru ani mai târziu, judecătorii Curții de Apel Chișinău l-au condamnat pe Vladimir Botnari la doi ani cu suspendare, iar pe Gheorghe Papuc la patru ani de închisoare cu executare. Tot atunci celor doi le-au fost retrase gradele de general. În scurt timp, fostul ministru a fost anunţat în căutare naţională.

Deşi decizia CSJ prin care cei doi au fost achitaţi este irevocabilă, procurorii afirmă că vor examina posibilitatea de a interveni în această cauză pe cale extraordinară, după redactarea integrală a hotărârii. “Aceasta presupune că procurorul general sau adjuncţii săi pot depune un recurs în anulare la Curtea Supremă de Justiţie faţă de orice hotărâre judecătorească irevocabilă. Ulterior, CSJ examinează repetat cazul”, ne-a explicat Maria Vieru, şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale.

Anticoruptie.md
03/07/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii