Ex-procurorul anticorupție, Roman Statnîi, rămâne în arest preventiv. Recursul apărătorilor a fost respins

Anticoruptie.md
01/06/2020

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi, rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile. Judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău au respins, luni, recursul avocatului. Fostul acuzator este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari.

Sergiu Moraru, avocatul lui Statnîi, a solicitat cercetarea clientului său în stare de libertate și a invocat mai multe argumente pentru anularea mandatului de arestare.

Precizăm că Procuratura Generală a pornit dosarul pe numele fostului procuror anticorupție, Roman Statnîi, acum două săptămâni. Acesta ar fi fabricat o cauză penală pe numele fostului director al fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, care e învinuit și condamnat pentru escrocherie. Plângerea care a stat la baza deschiderii dosarului a fost depusă de soția lui Evgheni Kheyman, care pretinde că Statnîi l-ar fi deposedat de bunuri pe soțul ei, iar acesta este dat în urmărire generală după ce a fot condamnat la patru ani cu executare de către Curtea de Apel Chișinău.

Sergiu Moraru, avocatul lui Statnîi, susțune că acuzatorii au formulat cele cinci capete de acuzare în baza celor declarate de soția lui Evgheni Kheyman, care spune că auzit acuzațiile de la soțul ei. „Nu a fost audiată partea vătămată, nu au fost audiați martori, nu au fost prezentate probe. Timp de două luni în privința clientului meu au fost efectuate măsuri speciale de investigație, i-au fost interceptate telefoanele, dar nu i s-a confirmat vinovăția”, a declarat Sergiu Moraru.

Sergiu Moraru a precizat că Evgheni Kheyman a depus un denunț în privința lui Statnîi și al ex-procurorului general, Eduard Harunjen, vara trecută, după retragerea PDM de la guvernare, iar în septembrie 2019, procuratura a constatat că cei doi nu au comis abateri disciplinare în dosarul respectiv. Avocatul a mai subliniat  că bunurile de care Evgheni Kheyman ar fi fost deposedat de Statnîi, de fapt au fost vândute de soția sa în 2018, în baza unei procuri semnate de partea vătămată încă în 2016.

Amintim că Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. În plângerea depusă anul trecut la Procuratura Generală, acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. 

Precizăm că procurorul Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

Anticoruptie.md
01/06/2020

Comentarii