Fără Ilan Șor la ședințele Curții Constituționale

Tatiana Gherța
16/05/2023
captura video

Magistrații Curții Constituționale (CC) au respins toate demersurile înaintate de avocații Partidului Șor. Aceeași soartă au avut-o și unele cereri înaintate de avocatul care reprezintă Guvernul, autorul sesizării privnd verificarea constituționalității partidului Șor. Magistrații CC au  luat o pauză până mâine, 17 mai. 

Înalta Curte a acceptat anexarea la dosar a probelor video, a unor comunicate de pe pagina web a formațiunii cu referire la vizitele deputaților partidului Șor la Moscova, o sentință motivată emisă în 2017 pe numele lui Ilan Șor, dar și informația prezentată de SIS cu referire la televiziunile în spatele cărora ar sta Partidul Șor. Anticoruptie.md a prezentat o investigație în care a prezentat schimbările făcute de televiziunile aflate sub umbrela partidului Șor, deși le-a fost suspendată licența.  

De altă parte, magistrații Curții au respins demersurile înaintate de apărătorii partidului Șor prin care au solicitat audierea mai multor martori, printre care președintele țării și prim-ministrul, audierea online a președintelui formațiunii, Ilan Șor, și excluderea unor acte dintr-o cauză penală anexate la dosar de către avocatul executivului. 

Precizăm că, în prima parte a ședinței, autorii sesizării au înaintat întrebări către avocații partidului Șor. La fel ca și în cazul ședinței trecute, cei din urmă au precizat că majoritatea întrebărilor adresate nu fac referire la obiectul sesizării și i-au îndemnat pe magistrații Înaltei Curți să le respingă. Sesiunea s-a lăsat cu răspunsuri parțiale din partea reprezentanților Partidului Șor. În timp ce reprezentanții Guvernului, avocatul Eduard Digore, solicita informații despre legăturile dintre partidul politic Șor cu alte formațiuni politice, legăturile cu unele organizații criminale, dar și dacă Ilan Șor a finanțat organizarea protestelor, partea adversă a răspuns că nu cunoaște despre anumite legături.

Tatiana Gherța
16/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii