Filat, Gacikevici, Pahomi și alte două persoane învinuite în dosarul fraudelor bancare rămân în arest

Julieta Saviţchi
27/04/2016
Vlad Filat la Curtea de Apel Chişinău. Foto: Anticoruptie.md

Vlad Filat, Grigore Gacikevici, Stela Pahomi, Alexandru Grumeza şi Vladimir Torodii, toţi învinuiţi pentru fraudele în proporţii deosebit de mari din sistemul bancar, rămân în arest după ce Curtea de Apel Chişinău a respins miercuri, 27 aprilie, demersurile avocaţilor privind eliberarea celor cinci din arest.

În cazul fostului prim-ministru Vlad Filat, Curtea de Apel Chişinău a respins  demersul depus de parlamentarii PLDM, deputați din primul Parlament, dar și oameni de artă privind eliberarea fostului premier sub garanția lor.  Anterior, liberal-democraţii au mai depus o cerere de garanţie pentru eliberarea lui Vlad Filat. Aceasta la fel a fost respinsă de către magistraţi. "Nu este vorba despre justiție în cazul Filat, ci de injustiție. Vlad Filat a depus mai multe cereri pentru a fi eliberat sub garanția unor personalități ai acestei țări: deputați, oameni de creație, artiști. Nicolae Botgros, Eugen Doga, Sandu Grecu - aceste nume nu au fost suficiente pentru a servi ca garant în eliberarea lui Vlad Filat. Aceste cereri au fost respinse neîntemeiat", a comentat Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat.

Tot astăzi a fost menţinut mandatul de arest pentru un termen de 30 de zile eliberat pe numele lui Grigore Gacikevici, bănuit de încălcarea regulilor de creditare în perioada în care deţinea funcţia de preşedinte al Băncii de Economii. Acum două luni, procurorii au expediat în judecată al zecelea dosar de învinuire a lui Grigore Gacikevici, care, împreună cu alţi patru foşti membri ai Comitetului de creditare al BEM, ar fi încălcat regulile de creditare și ar fi cauzat instituţiei daune în proporţii deosebit de mari. El a fost reținut din nou luni, 21 martie, la scurt timp după ce a fost eliberat din arest preventiv.

De asemenea, Curtea de Apel  a menţinut mandatele de arestare pe numele preşedintei Consiliului de administraţie al Moldasig și fost membru al CA al MAIB, Stela Pahomi, fratelui acesteia, Alexandru Grumeza, dar și administratorului bazei de date a Registru-Corect, Vladimir Torodii, toţi fiind învinuiţi de spălare de bani şi însuşire în proporţii deosebit de mari în dosarul Moldova-Agroindbank.

Stela Pahomi a fost reţinută la sfârşitul lunii martie, fiind bănuită că, în complicitate cu Grumeza şi Torodii, a organizat o schemă prin care a intrat în posesia a 17.189 de acţiuni ale câtorva acţionari Moldova-Agroindbank, prejudiciindu-i cu 20 de milioane de lei. Ofiţerii de urmărire penală au mai constatat că, pentru ştergerea urmelor infracţiunii, bănuita a organizat o altă schemă prin intermediul căreia a tăinuit documentele care au stat la baza tranzacţiilor ilegale cu acţiunile BC Moldova-Agroindbank SA. Potrivit CNA, din materialele anchetei a rezultat că aceasta ar fi convenit cu câţiva poliţişti organizarea unei ridicări fictive a actelor dubioase de la sediul unui Registrator, iar după aceasta documentele au fost declarate dispărute.

Julieta Saviţchi
27/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii