Filmul la CSJ se amână. Igor Dodon şi avocaţii săi s-au îmbolnăvit

Anticoruptie.md
06/03/2023
CIJM

Şedinţa de judecată în dosarul în care ex-preşedintele Igor Dodon este învinuit de corupţie pasivă, programată pentru luni, a fost amânată din nou. Inculpatul şi doi din cei trei avocaţi ai săi au invocat motive de sănătate.

Igor Dodon ar fi suspectat cu COVID-19, iar apărătorii săi se află în concediu medical.

Procurorul pe caz, Petru Iarmaliuc, nu exclude că ar fi vorba de tergiversarea în continuare a examinării dosarului.

La şedinţa de luni urma să fie vizionată înregistrarea video, cu durata de 47 de minute, de la întâlnirea dintre Dodon şi Plahotniuc din vara anului 2019, când oligarhul i-a transmis punga neagră în care ar fi fost aproape un milion de euro. Filmul reprezintă principala probă în învinuirea fostului şef al statului.

Precizăm că, Igor Dodon este învinuit pe două capete de acuzare pentru corupţie pasivă, episodul din înregistrarea video în care primeşte de la oligarhul Plahotniuc punga cu bani, denumit generic "kuliok" pentru ca să facă alianţă cu PDM, precum şi acuzaţia de finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor.

În gestiunea procurorilor a mai rămas partea dosarului ce ţine de acuzaţiile de îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

După ce jumătate de an s-a aflat în arest la domiciliu, în noiembrie 2022 instanța supremă a decis plasarea lui Igor Dodon sub control judiciar. Totodată, acestuia i s-a interzis să părăsească țară. Aceeași măsură a fost aplicată și în cazul soției sale, Galina Dodon, cercetată pentru îmbogățire ilicită.

La începutul anului curent, apărătorii lui Dodon au solicitat în instanță permisiunea ca acesta, împreună cu soția și fiul, să efectueze o vizită în România în scop medical. Ulterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că avocații ar fi prezentat instanței acte false.

 

Anticoruptie.md
06/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii