Filmul la CSJ se amână. Igor Dodon şi avocaţii săi s-au îmbolnăvit

Anticoruptie.md
06/03/2023
CIJM

Şedinţa de judecată în dosarul în care ex-preşedintele Igor Dodon este învinuit de corupţie pasivă, programată pentru luni, a fost amânată din nou. Inculpatul şi doi din cei trei avocaţi ai săi au invocat motive de sănătate.

Igor Dodon ar fi suspectat cu COVID-19, iar apărătorii săi se află în concediu medical.

Procurorul pe caz, Petru Iarmaliuc, nu exclude că ar fi vorba de tergiversarea în continuare a examinării dosarului.

La şedinţa de luni urma să fie vizionată înregistrarea video, cu durata de 47 de minute, de la întâlnirea dintre Dodon şi Plahotniuc din vara anului 2019, când oligarhul i-a transmis punga neagră în care ar fi fost aproape un milion de euro. Filmul reprezintă principala probă în învinuirea fostului şef al statului.

Precizăm că, Igor Dodon este învinuit pe două capete de acuzare pentru corupţie pasivă, episodul din înregistrarea video în care primeşte de la oligarhul Plahotniuc punga cu bani, denumit generic "kuliok" pentru ca să facă alianţă cu PDM, precum şi acuzaţia de finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor.

În gestiunea procurorilor a mai rămas partea dosarului ce ţine de acuzaţiile de îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

După ce jumătate de an s-a aflat în arest la domiciliu, în noiembrie 2022 instanța supremă a decis plasarea lui Igor Dodon sub control judiciar. Totodată, acestuia i s-a interzis să părăsească țară. Aceeași măsură a fost aplicată și în cazul soției sale, Galina Dodon, cercetată pentru îmbogățire ilicită.

La începutul anului curent, apărătorii lui Dodon au solicitat în instanță permisiunea ca acesta, împreună cu soția și fiul, să efectueze o vizită în România în scop medical. Ulterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că avocații ar fi prezentat instanței acte false.

 

Anticoruptie.md
06/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii