Filmul se amână. Avocaţii lui Igor Dodon au scăpat de amenzi

Anticoruptie.md
20/03/2023
CIJM

După ce au blocat desfăşurarea mai multor şedinţe de judecată în dosarul denumit generic „kuliok” în care este învinuit Igor Dodon, avocaţii fostului preşedinte au scăpat de amenzile de 2500 de lei. Un complet de la Curtea Supremă de Justiţie a admis luni contestaţiile apărătorilor.

Instanţa nu a făcut publice argumentele de care s-a condus la luarea deciziei respective, menţionând doar că decizia integrală va fi publicată pe data de 27 martie curent.

Procurorii au cerut amendarea avocaţilor lui Dodon, învinuindu-i de tergiversarea procesului, după ce aceştia, di diferite motive, nu au făcut act de prezenţă. Astfel, procurorul pe caz nu a putut să prezinte în instanţă principala probă a acuzării, înregistrarea video în care Igor Dodon primeşte o pungă neagră de la fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

Precizăm că, Igor Dodon este învinuit pe două capete de acuzare pentru corupţie pasivă, episodul din înregistrarea video în care primeşte de la oligarhul Plahotniuc punga cu bani, denumit generic "kuliok" pentru ca să facă alianţă cu PDM, precum şi acuzaţia de finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor.

În gestiunea procurorilor a mai rămas partea dosarului ce ţine de acuzaţiile de îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

După ce jumătate de an s-a aflat în arest la domiciliu, în noiembrie 2022 instanța supremă a decis plasarea lui Igor Dodon sub control judiciar. Totodată, acestuia i s-a interzis să părăsească țară. Aceeași măsură a fost aplicată și în cazul soției sale, Galina Dodon, cercetată pentru îmbogățire ilicită.

La începutul anului curent, apărătorii lui Dodon au solicitat în instanță permisiunea ca acesta, împreună cu soția și fiul, să efectueze o vizită în România în scop medical. Ulterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că avocații ar fi prezentat instanței acte false.


 

Anticoruptie.md
20/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii