Firma lui Gușan, ALTAI, continuă să opereze pe piața țigărilor. Cum a fost pusă la punct contrabanda cu țigări prin magazinele duty-free    

Ilie Gulca
26/02/2021

SRL Altai, controlată din umbră de oligarhul transnistrean Victor Gușan, continuă să opereze pe piaţa comercializării angro a țigărilor din Moldova, fiind chiar lider la categoria de preț medium. Conform unei note informative a Serviciului de Informații și Securitate, în urma acțiunilor întreprinse de autoritățile constituționale, firma cu pricina, chipurile, și-ar fi suspendat activitatea.  

Consiliul Concurenței arată într-o analiză despre piața comercializării angro a țigărilor, citată de Portalul mold-street.md, că la categoria de preț medium, cea mai mare pondere o are întreprinderea Altai SRL, urmată de Philip Morris Sales & Marketing SRL (Acvilin-Grup SRL). 

Mai mult, continuă publicația, compania figurează în registrele fiscale din Republica Moldova, iar la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentară, depozitul alimentar din Camenca deţinut de Altai SRL este inclus în lista obiectivelor ce urmau a fi supuse controlului în anul 2020.

Compania Altai SRL a obținut pentru prima dată licența Agenției Servicii Publice la 30 noiembrie 2015, pentru activitatea magazinelor duty-free. 

Aceasta s-a întâmplat după ce Guvernul Ucrainei a scos, pe 18 martie 2015, Cuciurgan–Pervomaisc (auto și feroviar) și PlatonovoGoenii Noi din lista punctelor de control prin care puteau să fie transportate produsele accizabile. Aceste două puncte de control nu erau controlate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. 

Prin urmare, agenții economici din Transnistria nu mai puteau să importe asemenea produse prin Ucraina, ci doar pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău.

Între timp, la 12 aprilie 2015, Guvernul Gaburici de la Chișinău își asuma răspunderea pentru o serie de modificări ale legislației, inclusiv Codul Vamal. Una dintre cele mai importante modificări vizează legalizarea activității magazinelor duty-free în regiunea separatistă transnistreană. 

Astfel a fost pusă în aplicare o nouă schemă de contrabandă, aparent legală, dar cu grave prejudicii pentru bugetul de stat al Republicii Moldova. Dacă până în 2015 agenții economici din Transnistria și partenerii lor de la Chișinău importau/ exportau țigări direct, de atunci magazinele duty-free au devenit instrumente pentru reluarea contrabandei.   

În regiunea transnistreană, teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale, funcționau două firme care dețineau licențe emise de Agenția Servicii Publice pentru funcționarea magazinelor duty-free: SRL Alvi-Grup și SRL Altai. SRL Alvi-Grup, care a avut mai multe probleme cu administrația de la Tiraspol, avea magazine duty-free în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene:  Hristovaia, Pervomaisc și Goianul Nou. În timp ce SRL Altai deține magazine duty-free la punctele de trecere a frontierei moldo-ucraineană: Hristovaia, Pervomaisc, Vărăncău, Goianul Nou, Broşteni. 

Conform unei note a Serviciului de Informații și Securitate, „principalul fondator și administrator al SRL Sheriff, Victor Gușan, și-a reorientat tranzacțiile prin intermediul SRL ALTAI. În 2015–2019, la adresa acesteia au fost livrate circa 550 de milioane de pachete de țigări (sub acoperirea regimului duty-free), din care cea mai mare parte a fost livrată prin contrabandă în UE.”

SRL Altai este un contribuabil important la bugetul Transnistriei.

Ilie Gulca
26/02/2021

Comentarii