Dosarul omului de afaceri, Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al R. Moldova, şi avocatul Radu Pricop, ginerele fostului şef de stat al României, Traian Băsescu, va începe să fie examinat în fond. Decizia a fost luată vineri, 20 noiembrie, de Curtea de Apel de la Bucureşti.
Cei doi au fost trimişi în judecată pentru că ar fi pretins de la un om de afaceri patru milioane de euro ca să-l ajute să scape de un dosar pe care îl avea deschis la DIICOT. Totul s-a întâmplat în perioada decembrie 2014-martie 2015.
Astfel, ginerele lui Traian Băsescu este acuzat că, în calitate de avocat, a redactat soluţii nelegale încât suma pretinsă să pară de fapt o datorie. Sergiu Lucinschi este acuzat că a constrâns omul de afaceri să îi dea cele 4 milioane, precizează Antena 3. Drept dovadă, în dosar apare şi o discuţie la telefon în care Pricop îi dă lecţii lui Lucinschi cum să ia şpagă.
Potrivit procurorilor, Radu Pricop este acuzat pentru complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații, iar Sergiu Lucinschi de șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual.
"Firma la care Lucinschi era asociat/acționar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenționat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acțiunile de constrângere au constat în condiționarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menționată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", susțin procurorii, fiind citaţi de România Liberă.
Acceaşi sursă face trimitere şi la declaraţiile DNA: "Soluția semnării contractului fictiv de împrumut a fost identificată de inculpatul Pricop care, în perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Lucinschi, prin formularea mai multor soluții nelegale, menite să justifice remiterea banilor către acesta. Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în fața notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru și angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015".
La sfârşitul lunii martie 2015, când cazul a fost făcut public, fostul preşedinte Petru Lucinschi se declarat ”mirat” şi ” şocat” de reţinerea fiului său. El spunea într-un interviu pentru PRIME TV că ştie un singur lucru: " Fiul meu are un business şi eu nu înţeleg un lucru - un litigiu de business este prezentat ca la un nivel politic. Probabil că e necesar un show, e cam puţin ce se întâmplă în România şi mai este nevoie de încă de unul. Din ceea ce ştiu eu, feciorul meu, cu un an şi jumătate în urmă, mi-a spus că el i-a dat în judecată pe partenerii lui fiindcă i-au furat businessul. În acest timp l-am tot întrebat, iar el răspundea că nu vor să-l ia în examinare. Nu-l examinează. Peste un an şi jumătate, pleacă procurorul care s-a ocupat cu chestia aceasta şi nu l-au pus pe rol acest dosar. Apoi au vrut să se împace şi amiabil să rezolve această problemă. A trecut timpul, iar apoi feciorul îmi spune că «gata, ne-am înţeles». (...) Eu pur şi simplu sunt şocat! El s-a adresat în judecată că l-au furat, ca peste un an şi jumătate să se întâmple ceea ce s-a întâmplat acum. Detaliile o să le vedem, dar eu sunt foarte mirat”.
Presa din R.Moldova a relatat pe larg despre reţinerea lui Sergiu Lucinschi la Bucureşti. Într-un articol cu titlul "Lucinschi a fost arestat, dar doar în România; DNA-ul nu va trece Prutul", Jurnal de Chişinău scria că fiul cel mare al fostului preşedinte Petru Lucinschi, Serghei, se lăuda în anii’90, când pensiile se plăteau în caloşi şi săpun, iar cei 350 de lei salariu pe care-i aveau profesorii nu veneau cu lunile, că este stăpân peste patru milioane de sclavi, adăugând că, "în timp ce el îşi permitea să aibă un garaj cu zeci de maşini de lux, sute de mii de copii din ţară îşi permiteau să mănânce îngheţată de maximum două-trei ori pe an”.
Mediafax.ro scrie, cu referire la site-ul de informaţii economice Mold-Street.com, că în anii 1990-2000 Sergiu Lucinschi a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte Most din Moscova. În anul 2011, s-a mutat în România, unde a preluat gestiunea companiei Genesis International, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Republica Moldova, compania Genesis International a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi a zece străzi din Chişinău, în baza unui credit acordat de o companie străină. În anul 2012, compania Genesis International a intrat în insolvenţă, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care drept argument erau aduse subcontracte de lucrări la drumurile din Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria şi Toto&Taddei SPA din Italia, mai scrie Mold-Street.com.
Anul trecut, Serghei Lucinschi a înregistrat la Moscova două noi companii: Vest-Torg şi Glavreghionproiect.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii