Fost viceministru, pe banca acuzaţilor pentru că ar fi încercat să trucheze o licitaţie publica

Anticoruptie.md
22/11/2017
Maria Cărăuș, escortată de ofițerii CNA. Foto: deschide.md

Dosarul Mariei Cărăuş, demisă zilele trecute din funcţia de viceministră la Finanţe, învinuită că a încercat să trucheze o licitaţie publică la Spitalul Clinic Republican, a ajuns în instanţa de judecată. Până acum, la solicitarea procurorilor, funcţionara, reţinută la începutul lunii octombrie, a fost doar suspendată din funcție.

Potrivit procurorilor, din august 2017 până în recent, Maria Cărăuș, cunoscând că, printr-o hotărâre de Guvern s-a dispus alocarea sumei de 15 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Spitalului Clinic Republican, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei, iar pentru ca instituţia să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă. De asemenea, funcţionara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017, când se va rectifica bugetul.

Astfel, viceministra i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii cu activități în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitara i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5% din suma alocată, iar 5% i-ar fi revenit ei.

După ce reprezentantul Spitalului Republican a denunţat cazul, procurorii au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă şi activă. Potrivit procurorilor, ea se află în că în arest. Viceministra a fost reţinută alături de câţiva reprezentanţi ai unei firme din domeniul construcţiilor, ce urma să participe la licitaţia publică. În privința acestora procurorii au disjuns cauza penală în procedură separată, deoarece oamenii de afaceri pledează vinovați și au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției.

Legislaţia în vigoare prevede de la şapte la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 400.000 de lei la 500.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Anticoruptie.md
22/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii