Fostul premier și lider al PLDM, Vlad Filat, a fost eliberat din detenție

Anticoruptie.md
03/12/2019
Ziarul Național

Fostul premier, Vlad Filat, condamnat la 9 ani cu executare întrt-un dosar de corupție, a fost eliberat  marți din detenție după ce a ispășit 4 ani și 6 săptămâni din pedeapsă. Filat nu a fost absolvit de executarea pedepsei rămase, eliberarea este condiționată și ar putea să fie încătușat la cea mai mica abatere de la lege.

Eliberarea lui Filat înainte de termen a devenit posibilă după ce vara trecută Judecătoria Chișinău i-a redus termenul de de detenție cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție.  Codul de Procedură Penală prevede că orice persoană deținută în condiții inumane de detenție este în drept să ceară reducerea termenului de pedeapsă sau despăgubiri financiare.

După reducerea termenului de detenție, șeful Penitenciarului nr.13 a solicitat eliberarea condiționată a lui Filat pe motiv că acesta a ispășit două treimi din pedeapsă, iar instanța de judecată a admis demersul.

Lui Vlad Filat i-a rămas să execute puțin peste trei ani din pedeapsă. În acest timp, el va fi la evidența Oficiului de probațiune, unde va trebui să se prezinte periodic sau la solicitarea ofițerului de probațiune.

Amintim că, Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general, Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor.

La începutul anului curent, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre expedierea în instanța de judecată a cauzei penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit ex-premierul Vlad Filat, condamnat într-un alt dosar la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie.

Fostul premier este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate.

„Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar”, au argumentat procurorii Anticorupție.

La moment, Judecătoria Chișinău examinează cea de a două cerere de revizuire a dosarului în care a fost condamnat Vlad Filat. Avocatul fostului premier, Victpr Munteanu, susține clientul său a fost reținut contrar normelor prevăzute de legislație, în clădirea Parlamentului Republicii Moldova, la 15 octombrie 2015. Potrivit apărătorului, „a urmat o execuție publică, care a avut ca finalitate aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cadrul unui proces de judecată, pe care organizațiile internaționale l-au calificat ca fiind un proces motivat politic și justiție selectivă.

Fostul premier a contestat condamnarea sa la CEDO, în august 2017.

Anticoruptie.md
03/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii