Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Mariana Colun
20/05/2020

Ex-procurorul anticorupție Roman Statnîi, reținut luni pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, a fost plasat miercuri în arest preventiv. Fostul acuzator de stat își va petrece următoarele 30 de zile la Penitenciarul nr. 13.

Procuratura Generală anunță într-un comunicat că un complice de-al său, conducătorul SA Natur Bravo, a fost anunțat în căutare. „Respectiva cauză penală a fost inițiată pe fapte ilegale și abuzive ale succesorilor cetățeanului rus la conducerea SA Natur Bravo, care, prin intermediul procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, ar fi intrat în posesia bunurilor materiale ce-i aparțin. Totul s-a întâmplat în anul 2018, atunci când Procuratura Anticorupție i-a deschis un dosar penal, iar pentru „a-l ajuta” să-și rezolve problemele de ordin juridic, au intrat în posesia a practic tuturor proprietăților pe care acesta le deținea, în valoare de peste 1,8 milioane de euro. În concret, este vorba despre: un apartament în Londra (Marea Britanie) în valoare de 1,2 milioane de euro; imobile în orașul Krasdnodar (Federația Rusă) estimate la 130 mii euro; 120 de mii de euro - transmise în câteva rate; 365 mii euro – transferate de pe conturile bancare ale acestuia din Elveția în conturile indicate de către bănuți, care ulterior, au ajuns într-o bancă din stânga Nistrului”, se arată într-un comunicat al PG.

Amintim că surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Roman Statnîi ar fi fabricat o cauză penală pe numele fostului director al fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, acesta fiind învinuit și condamnat pentru escrocherie. Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. În plângerea depusă anul trecut la Procuratura Generală, acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. 

Procurorul Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

Mariana Colun
20/05/2020

Comentarii