Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi, transferat în arest la domiciliu

Julieta Savițchi
24/06/2020

Fostul procuror anticorupție, Roman Statnîi, învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat, a fost plasat în arest la domiciliu pentru un termen de 30 de zile. Curtea de Apel Chișinău a anulat miercuri decizia Judecătoriei Chișinău privind prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arestare eliberat pe numele lui Roman Statnîi.  

Denunțul împotriva lui Statnîi și presupusului său complice, Muhamed Galaev, a fost scris de către soția fostului director al fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, acesta fiind învinuit și condamnat pentru escrocherie. În plângerea depusă acesta susținea că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal pe numele soțului la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen. Kheyman mai susține în plângerea sa că ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

Sergiu Moraru, avocatul lui Statnîi, susține că acuzatorii au formulat cele cinci capete de acuzare în baza celor declarate de soția lui Evgheni Kheyman, care spune că auzit acuzațiile de la soțul ei. „Nu a fost audiată partea vătămată, nu au fost audiați martori, nu au fost prezentate probe. Timp de două luni în privința clientului meu au fost efectuate măsuri speciale de investigație, i-au fost interceptate telefoanele, dar nu i s-a confirmat vinovăția”, a declarat Sergiu Moraru. Avocatul a precizat că bunurile de care Evgheni Kheyman ar fi fost deposedat de Statnîi, de fapt au fost vândute de soția sa în 2018, în baza unei procuri semnate de partea vătămată încă în 2016.

Procurorl Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. Amintim că numele său a figurat în investigația RISE Moldova privind sponsorizarea PSRM dintr-un offshore din Bahamas în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

 

Julieta Savițchi
24/06/2020

Comentarii