Fostul șef de la Poșta Moldovei, care a făcut dezvăluiri despre contrabanda cu anabolizante, condamnat la opt ani de închisoare

Julieta Savițchi
20/03/2019

Sergiu Cebotari, fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, a fost condamnat miercuri, 20 martie, la opt ani de închisoare, fiind recunoscut vinovat de escrocherie și organizarea muncii forțate. Fostul funcționar pledează nevinovat și susține că este un dosar fabricat după ce a făcut dezvăluiri publice despre contrabanda cu anabolizante.

Sentința a fost pronuțată în lipsa inculpatului, care urma să fie încătușat în sala de judecată. Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a declarat într-un live pe Facebook că Cebotari a părăsit teritoriul Republicii Moldova și va solicita azil politic. Cu două zile înainte de pronunțarea sentinței, Sergiu Cebotari a scris pe pagina sa de Facebook că el și familia sa se află în pericol și a anunțat misiunile diplomatice acreditate la Chișinău.

„Le-am spus că atât viața mea, cât și a membrilor familiei mele este în pericol. Vreau să cred că voi avea susținere din partea oficialilor și vor fi sesizate organismele internaționale. Vreau să vă spun, dragi prieteni, că mi-i silă de ceea ce avem acum. Mi-i silă de tot ce se întâmplă în această societate, de prietenii false, de cumătrism și mi-i silă că tot se vinde și se cumpără. Mi-i silă că asistăm la un teatru al absurdului, că ni se bagă pe gât tot felul de prostii și proști și noi, ca cetățeni cuminți, trebuie să acceptăm”, a scris Cebotari.

Amintim că Sergiu Cebotari a fost reținut în iulie 2016, după ce la poliția din Nisporeni ar fi fost înregistrate 16 plângeri din partea mai multor persoane, care au spus că funcționarul i-ar fi obligat să presteze lucrări agricole și nu le-au plătit. La 1 august 2016, Judecătoria Nisporeni a eliberat mandat de arestare pe numele lui Cebotari, fiind ulterior anulat de instanța ierarhic superioară.

Reținerea lui Cebotari a coincis cu ziua în care acesta urma să meargă în legislativ pentru a fi audiat de comisia specială de anchetă creată pentru a investiga activitatea Poșta Moldovei. Președintele comisiei, Grigore Cobzac, a afirmat că Cebotari urma să fie un martor-cheie al anchetei. El trebuia să ofere detalii despre circulația anabolizantelor prin colete trimise prin intermediul Poșta Moldovei. De asemenea, Cobzac a afirmat că și asupra lui au fost făcute presiuni, iar casa sa a fost spartă de două ori în perioada în care s-a ocupat de anchetă.

În cadrul emisiunii „Interpol” din 6 aprilie 2016, Sergiu Cebotari a afirmat că la Poșta Moldovei sunt puse în practică scheme de corupţie de milioane de lei pe zi: „În 2012, am descoperit o schemă de corupţie în cadrul acestei instituţii. Zilnic, prin Poşta Moldovei, se transportă colete în SUA şi Europa, cu ştampila instituţiei. Deşi pe pachete scrie că sunt produse cosmetice sau cărţi, în interior se află anabolizante. Pe piața neagră, 200 de grame ajung să coste de la 300 la 1.500 de dolari. Pe zi, se adună câte 7 milioane de lei şi se trimit până la 800 de colete”.

După intentarea dosarului, Cebotari a acuzat judecătorii şi procurorii că ar fi complici ai democratului Vladimir Plahotniuc. Fostul angajat al Poştei Moldovei a reuşit să declare jurnaliştilor că deţine un hard cu informaţii compromiţătoare despre circulaţia anabolizantelor şi implicarea unor înalţi funcţionari publici. Sergiu Cebotari a precizat că poliţia a descins cu mai multe percheziţii, dar a reuşit să ascundă hardul cu informaţii.

Julieta Savițchi
20/03/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii