Olga Bondarciuc, notara care a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon, a fost extrădată autorităților moldovenești și va compărea în fața justiției. Anunțul a fost făcut de oamenii legii joi, după ora 22.00.
Bondarciuc a fost reținută în orașul Bruxelles, Regatului Belgiei, în septembrie 2021, la aproape patru luni după ce a fost dată în urmărire internaţională.
Notara a fost extrădată și predată inițiatorului căutării, Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău.
În solicitarea Inspectoratului General de Poliţie adresată Secretariatului General al OIPC Interpol se menționează că Olga Bondaricuc „activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă”.
Joi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a semnat ordinul prin care i-a fost aplicată Olgăi Bondarciuc sancțiunea disciplinară sub formă de retragere a licenței.
Ordinul emis de ministrul Justiției se întemeiază pe decizia Colegiului disciplinar al notarilor. „Camera Notarială a sesizat Colegiul disciplinar al notarilor, invocând mai multe încălcări comise de către notarul Olga Bondarciuc pasibile de răspundere disciplinară”, se menționează în decizia Ministerului Justiției.
Olga Bondarciuc, 45 de ani, a ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon. Bondarciuc avea biroul chiar în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Plahotniuc.
În iunie 2020, Olga Bondarciuc a declarat public că a fost amenințată de Veaceslav Platon și avocații acestuia ca să declare că toate actele notariale pe care le-a efectuat au fost făcute la cererea lui Plahotniuc și Șor împotriva intereselor lui Platon.
De cealaltă parte, avocaţii afaceristului au respins acuzaţiile.
Numele Olgăi Bondarciuc figurează în raportul Kroll 2, notara fiind unul dintre acţionarii Unibank după ce s-a împrumutat cu câteva milioane de lei.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii