Furtul miliardului // De ce este acuzată fosta administrație a Victoriabank: „Datoria restantă a fost generată prin metoda caruselului”

Ilie Gulca
03/09/2020

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a precizat, joi, în cadrul unei conferință de presă, acțiunile ilegale incriminate fostei administrații a Victoriabank. Instituția bancară este învinuită de spălare de bani, iar fosta președintă a Comitetului de Conducere al acestei bănci, Natalia Politov-Cangaș, este acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari.

Cronica prezentată de procurorul general cuprinde următoarele evenimente din toamna anului 2014:  

● 13 noiembrie 2014 – Guvernul Republicii Moldova a decis ca toate creditele interbancare, care constituiau 222 milioane de lei, să fie recuperate de instituțiile financiare.

● 17 noiembrie 2014 – Ministerul Finanțelor a acordat o garanție de stat cu privire la recuperarea banilor. După aprobarea deciziilor, Victoriabank a cărei acționară este o companie afiliată lui Plahotniuc, în decurs de cinci zile, a transferat pe conturile băncii falimentate, Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei.

În realitate, pe conturile Băncii de Economii au fost virate doar 1,2 miliarde de lei. Datoria restantă a fost generată, prin metoda caruselului, plasamentelor interbancare fictive. Adică, virarea sumelor pe conturile altor companii care, la rândul lor, le plasau din nou la BEM.

Toate aceste acțiuni, a subliniat procurorul, au avut loc cu încălcarea flagrantă a legislației, în lipsa unor raționamente financiare și nu fără implicarea Băncii Naționale. Toate plasamentele financiare reale de pe conturile BEM au fost transferate imediat pe conturile unor companii off-shore, după care au fost sustrase.

● 28 noiembrie 2014, Banca Națională a restituit circa 2,3 miliarde de lei pe conturile băncii comerciale, care fuseseră plasate pe conturile BEM. Noii acționari ai băncii erau în perfectă cunoștință de cauză despre acest fapt. Cu toate acestea, au procurat pachetul de acțiuni, beneficiar al căruia era cetățeanul Plahotniuc.

Ilie Gulca
03/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii