Igor Dodon, despre acuzaţiile în dosarul Energocom: „Mă voi plânge la CEDO. Sergiu Litvinenco controlează dosarele pe numele meu”

Julieta Saviţchi
09/08/2022

Fostul preşedinte Igor Dodon respinge acuzaţiile aduse de procurori privind implicarea sa în schemele frauduloase de achiziţionare a energiei electrice şi susţine că dosarele penale intentate pe numele său sunt controlate de ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, fapt pentru care se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„Înțelegeți absurditatea unei astfel de acuzații? Stupiditatea învinuirii se evidențiază acum, în condițiile în care moldovenii plătesc pentru resursele energetice, din cauza guvernării PAS a Maiei Sandu, prețuri exorbitante, care au dus la un salt brusc al nivelului sărăciei în țară. Juriștii pot explica ușor graba procurorilor de a trimite în judecată acest dosar, chiar și în lipsa probelor. Dar în țara unde justiția este controlată politic, asta mai puțin contează”, a declarat fostul şef al statului după ce a fost la Procuratura Generală și a fost anunţat despre finalizarea dosarului Energocom.

Dodon susţine că dosarul este trucat cap-coadă, „un braţ de maculatură adunat de procurori”, iar el nu a făcut decât să negocieze achiziţionarea energiei electrice la un preț mai mic decât achitau consumatorii finali din țările vecine.

Referindu-se la Sergiu Litvinenco, fostul șef de stat a făcut referinţă la raportul ministrului făcut ieri, la un an de aflare în funcţie, în care acesta a dat asigurări că dosarele de corupţie vor avea finalitate.

„Acest sprint al justiției capturate de la Chișinău a fost anticipat chiar ieri de Sergiu Litvinenco. Ministrul Justiției s-a scăpat cu vorba, anunțând că este sigur de finalitatea pe dosare, care va veni cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât asta s-a întâmplat în alte state. Nu vom întreba nici retoric de unde un ministru al Justiției cunoaște despre finalitatea și viteza dosarelor penale dacă nu le controlează direct. Declarația lui va servi, în viitorul apropiat, drept probă atât pentru CEDO, cât și pentru un dosar penal pentru abuz de putere, intervenție în actul justiției și capturarea statului”, a declarat Dodon.

Sergiu Litvinenco nu a comentat declaraţiile fostului preşedinte.

Igor Dodon este învinuit că, în perioada anilor 2008-2009, când deţinea funcția de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei și Comerțului, a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA Energocom cu o companie străină din Ungaria a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2.320.000.000 kw/h, pentru perioada mai 2008 - iunie 2009, la un preţ ridicat.

Julieta Saviţchi
09/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii