Igor Dodon, în continuare între patru pereți. De ce magistrații nu au examinat recursul apărătorilor

Anticoruptie.md
28/10/2022
Sursa: CIJM

Recursul avocaților lui Igor Dodon, în dosarul inițiat pe numele fostului președinte pentru corupere pasivă și finanțare ilegală a PSRM nu a fost examinat, joi, de plenul Curții Supreme de Justiție. Instanța urmează să se pronunțe săptămâna viitoare dacă Dodon rămâne sau nu în arest la domiciliu.

Recursul a fost depus de avocații lui Igor Dodon, după ce magistrații au decis, pe 17 octombrie, prelungirea măsurii de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Joi, înainte de începerea ședinței, judecătorul Iurie Diaconu a depus cerere de abținere, care într-un final nu a fost admisă. Ulterior, s-a decis că recursul apărătorilor va fi examinat săptămâna viitoare.

Cauza penală care este examinată de magistrații Curții de Justiție conține două capete de acuzare pentru corupţie pasivă, episodul din înregistrarea video în care primeşte de la oligarhul Plahotniuc punga cu bani (kuliokul) pentru ca să facă alianţă cu PDM, precum şi acuzaţia de finanţare ilicită a Partidului Socialist.

Pe 6 octombrie, procurorii au anunațat că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, i-ar fi transmis lui Igor Dodon în punga de culoare neagră cel puţin 600.000 USD.

Procurorii susţin că suma ar fi fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei pentru a negocia în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova și personal lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între PDM şi PSRM.

„Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, declară acuzatorii.

Dosarul a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond, deoarece, conform prevederilor art.39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de Președintele Republicii Moldova.

Totodată, în gestiunea Procuraturii Anticorupție rămân alte trei episoade privind învinuirea ex-Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie.

Igor Dodon se declară nevinovat și spune că dosarele initiate pe numele său ar fi fabricate.

Anticoruptie.md
28/10/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii