Încă o şansă pentru Veaceslav Platon// Instanţa i-a dat termen de zece zile ca să revină în ţară

Julieta Saviţchi
02/08/2021

Judecătoria Chişinău a respins, luni, demersul procurorului anticorupţie privind darea în urmărire generală şi arestarea lui Veaceslav Platon. Instanţa i-a oferit afaceristului zece zile ca să revină în ţară şi să se prezinte la următoarea şedinţă, programată pentru data de 12 august.

Decizia a fost luată peste aproape 7 ore după ce procurorul anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia, a solicitat schimbarea măsurii preventive în privinţa lui Veaceslav Platon. Suşiţcaia şi-a motivat demersul prin faptul că Platon nu s-a prezentat la şedinţa de judecată în dosarul în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari în cazul Companiei Moldasig şi de tentativă de corupere a angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Acuzatoarea a declarat în instanţă că inculpatul Platon nu a depus cerere de amânare şi nici nu se cunosc motivele pentru care nu s-a prezentat la şedinţă. Suşiţcaia a mai comunicat că a verificat la poliţia de frontieră şi a aflat că Platon nu a mai revenit în ţară după plecarea sa.

În replică, avocatul Alexandru Bodnariuc a declarat că unul din inculpaţi,se află în arest preventiv, iar avocata acestuia a depus cerere de amânare. Potrivit apărătorului, Platon a ştiut că aceştia nu se vor prezenta la şedinţă şi din acest motiv nu a venit nici el.

Pecizăm că, Veaceslav Platon mai figurează în calitate de inculpat încă în două dosare penale, aflate în gestiunea Judecătoriei Chişinău. În unul din ele, următoarea şedinţă de judecată a fost programată pentru joi, 5 august.

Amintim că, Veaceslav Platon a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.

Avocaţii afaceristului nu au putut să răspundă unde se află clientul lor şi când acesta va reveni în ţară.

Veaceslav Platon, condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, a fost eliberat după ce a stat 4 ani în detenţie, pe 15 iunie 2020, când demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis.

Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul „furtul miliardului”. Platon era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Julieta Saviţchi
02/08/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii