„Încolțit” de autoritățile canadiene, Platon își anunță revenirea în politică

Anticoruptie.md
02/06/2023

Omul de afaceri Veaceslav Platon, vizat în mai multe dosare de bani pentru escrocherie și spălare de bani, declară că se va implica în politica din Republica Moldova. Decizia vine după ce Canada l-a inclus în lista de sancțiuni, alături de Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Constantin Botnari și Gheorghe Cavcaliuc. Celor șapte li se impută acțiuni de destabilizare în Republica Moldova, în favoarea Federației Ruse. Din cei supuși sancțiunilor, doar Tauber și Andronachi se află în Republica Moldova.

„Am evitat să mă implic în politică. Am considerat că e o afacere murdară. Rezultatul a fost ascensiunea la putere a tot felul de netrebnici, ticăloși și mincinoși. (…) nu am de ales decât să intru eu însumi în politică și să încerc să transform țara într-un stat modern, avansat, în care se va vorbi despre sărăcie și mizerie ca despre un trecut îndepărtat ”, a scris Platon.

Potrivit lui Platon, președinta Maia Sandu l-ar fi convins pe prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, să aplice sancțiuni în privința sa. Platon a mai scris  că va întreprinde toate măsurile pentru a-și proteja averea și bunurile, inclusiv va adresa un demers parlamentului pentru crearea unei comisii care să-I examineze cazul.

Amintim că, președinta Maia Sandu a avut pe 11 mai o întrevedere oficială, la Ottawa, cu premierul canadian Justin Trudeau.

”Am discutat despre cum putem avansa cooperarea bilaterală și apăra împreună valorile pe care le împărtășim. I-am mulțumit premierului Trudeau pentru susținerea fermă a guvernului canadian pentru parcursul nostru democratic. Am menționat expertiza, instruirile și asistența de care avem nevoie ca să ne dezvoltăm sectorul de apărare și de securitate națională. Am mulțumit domnului Prim-ministru pentru ajutorul primit anul trecut ca să gestionăm mai bine criza refugiaților - Canada co-prezidează, împreună cu Germania, Grupul de lucru privind situația umanitară a refugiaților de la noi, în cadrul Conferințelor ministeriale ale Platformei de Sprijin pentru Moldova”, a scris atunci președinta Maia Sandu.

 

Anticoruptie.md
02/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii