Inculpații în dosarul „politic” intentat după protestul din 20 ianuarie 2016 și-au primit sentințele

Mariana Colun
28/01/2021

Magistrații de la Judecătoria Chișinău au emis miercuri sentința în dosarul intentat după protestul din 20 ianuarie 2016, catalogat de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, drept unul politic. Astfel, Vrej Martirosean a fost achitat, în cazul lui Aureliu Pisică și Oleg Sîrbu a fost încetat procesul penal, iar Feodor Cioina a fost condamnat cu suspendare.

Vrej Martirosian Vrej a fost achitat din motiv că fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii. În privința lui Aureliu Pisică și a lui Oleg Sîrbu magistrații au dispus încetarea procesului penal, pe motiv că există alte circumstanţe care exclud sau condiţionează pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală.

În același timp, Feodor Cioina a fost recunoscut vinovat de participarea activă în dezordini în masă, și în baza acestei Legi, i-a fost stabilită pedeapsa cu închisoare pe un termen de trei ani și șase luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. „Se suspendă condiționat pedeapsa cu închisoare aplicată lui Cioina Feodor pe un termen de probațiune de doi ani. Se aplică în privința lui Coina Feodor măsura preventivă – obligare de a nu părăsi țara, care se menține până la rămânerea definitivă a sentinței, după care se revocă, obligându-l să se prezinte la Biroul de Probațiune din raza teritorială în care își are domiciliul”, se mai arată în hotărârea motivată.

Sentința este cu drept de atac în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Acest caz face parte din cele 38 de dosare despre care Procuratura generală a anunțat că ar fi fost deschise pe motive politice și în care există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă. Este vorba despre un dosar intentat după evenimentele din 20 ianuarie 2020, imediat după investirea nocturnă a Guvernului Filip care a stârnit proteste masive în fața Guvernului.

 

Mariana Colun
28/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii