„Își rezervă dreptul”. Reacția Procuraturii Anticorupție la acuzațiile lansate de procurora Victoria Furtună

Tatiana Gherța
11/03/2024
Victoria Furtună. Foto: Facebook.com

Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție „își rezervă dreptul să nu comenteze” acuzațiile procurorei Victoria Furtună, care și-a anunțat luni demisia, invocând faptul că procurorul general interimar Ion Munteanu i-a retras dreptul de acces la secretul de stat în baza unui aviz negativ al Serviciului de Informații și Securitate.  

„Din 14 ianuarie 2024, am primit un șir de acuzații la adresa mea aferent acțiunilor întreprinse pe cauza penală inițiată de către mine pe faptul concentrării instituțiilor publice -  Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție -, care acționau exclusiv în interesul aparatului Președintelui Republicii Modova”, a precizat Furtună într-un video publicat pe pagina sa de socializare creată recent. 

Victoria Furtună a spus că, în timpul investigațiilor sale, ar fi reușit să descopere că instituțiile publice ale statului au fabricat dosare împotriva „judecătorilor neloiali”. 

„În timpul anchetei mele, am descoperit – și am toate motivele să afirm – că instituțiile publice ale statului au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În același timp, în ciuda absenței faptelor descrise în notele SIS și CNA, informațiile denaturate au fost folosite de autorități ca bază pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători. Evident, SIS și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem”, a adăugat Victoria Furtună.

În aceeași postare, Furtună a acuzat guvernarea că „a acaparat toată puterea”. „Ați concentrat toată puterea din Moldova în interesul partidului de guvernare, în timp ce spuneați urma să puneți accent pe bunăstarea țării. [...] Știu cine, când și în ce împrejurări a luat aceste decizii cu privire intimidarea judecătorilor”, a mai spus procurora.

În 2022, Victoria Furtună a intrat în topul procurorilor cu donații generoase. În 2020, ea  a primit cadouri bănești de peste 610.000 de lei.

Procurora a intrat în gura presei după ce a declarat că și-a procurat un automobil de model Mercedes E 250 CDI cu doar 10.000 de lei. Anterior, ANI s-a autosesizat la o ştire a portalului Anticoruptie.md despre automobilul Victoriei Furtună, însă inspectorii de integritate nu au constatat abateri, precizând că suma de 10.000 de lei figurează în contractul de vânzare-cumpărare a maşinii, iar acuzatoarea a declarat că a cumpărat-o practic stricată.

Procurora anticorupţie, Victoria Furtună, a spus că averea şi donaţiile generoase provin de la părinții săi și ai soțului său, care sunt înstăriți. 

Tatiana Gherța
11/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii