Judecătorul Ciprian Valah, el însuși judecat. Ce contravenție a admis

Viorica Mija
11/03/2023
Colaj CIJM

Colegii de breaslă au dispus ca judecătorul Ciprian Valah să achite o amendă de 1500 de lei pentru că nu a depus la timp declarația de avere. Deși magistratul a invocat probleme tehnice la încărcarea declarației, instanța i-a aplicat pedeapsa, indicând la lipsa unei comunicări eficiente cu autoritatea de integritate. Totuși, Valah și-ar putea înjumătăți cheltuielile dacă va plăti banii pe parcursul a trei zile lucrătoare.

În luna noiembrie 2022, inspectorul Autorității Naționale de Integritate(ANI), Eugenia Parfeni, a întocmit procesul-verbal cu privire la faptul că magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Ciprian Valah, nu a completat în termenele prevăzute de lege declarația de avere și interese personale. Cererea ANI a ajuns la colegii săi de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, iar examinarea cauzei și stabilirea sancțiunii a avut loc în lipsa judecătorului. Valah a prezentat explicațiile scrise în care a invocat că, pe parcursul activității sale în calitate de judecător, începând cu anul 2015 până în prezent, a depus în fiecare an în termen declarația de avere și interese personale. Pe 20 martie 2021 ar fi procedat la fel, însă  în luna octombrie a fost contactat de inspectorul de integritate, care l-a informat că declarația pentru anul 2021, pe numele său, nu se regăsește pe site-ul oficial. Ultimul i-a solicitat să depună repetat declarația anuală, astfel demonstrând că nu refuză verificările. Ciprian Valah declară că nu a putut să plaseze declarația, deoarece programul care gestionează depunerea nu răspundea la comanda „semnătura electronică”. Instanța a conchis însă că, în situația în care existau deficiențe tehnice, subiectul depunerii urma să informeze ANI despre aceste impedimente până la data de 31 martie 2022, în vederea înlăturării lor.

„Instanţa de judecată consideră necesar de a-l recunoaște vinovat pe dl Valah Ciprian de săvârșirea contravenției prevăzute la art. 3302 alin.(1) din Codul contravenţional și de a-i aplica o sancţiune contravenţională sub formă de amendă în mărime de 30 unități convenționale, ceea ce constituie 1500 (o mie cinci sute) lei”, se arată în hotărârea instanței.  

Ciprian Vlah este magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, din luna iunie a anului 2015. În data de 2 iunie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat i-a aprobat cererea pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 16 judecători. 

În declarația cu bucluc, judecătorul nu a avut de declarat achiziții noi și nici la capitolul bani nu există mari diferențe comprativ cu veniturile anterioare. De departe, Ciprian Valah este unul dintre cei mai „modești” judecători. Magistratul declară un apartament de 43,9 metri pătrați, procuraț în anul 2014, un autoturism Skoda Roomster, fabricat în 2007 și procurat în 2015, cu 120 de mii de lei. Magistratul mai indică și salariul de la locul de muncă, în sumă totală de puțin peste 243 mii lei.

Viorica Mija
11/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii