Licitaţie cu iz penal la Măgdăceşti. Cum a fost deposedat satul de aproape 6 hectare de păşune

Julieta Saviţchi
02/08/2022
CIJM

Un teren cu suprafaţa de aproape 6 hectare, care era folosit ca păşune, a fost vândut la licitaţie de către Primăria Măgdăceşti, raionul Criuleni, ca teren agricol, prin implementarea unei scheme pusă la cale cu doi ani în urmă. Licitaţia ar putea fi anulată, deoarece o consilieră care a făcut parte din comisia de licitaţie susţine că nu a fost prezentă la şedinţă, iar semnătura din dreptul numelui său de pe procesul verbal privind vinderea terenului a fost contrafăcută şi intenţionează să depună o plângere la Procuratură.

Terenul se află lângă traseul Chişinău – Bălţi, la o distanţă de cca 18 kilometri de la Capitală. Datorită amplasării lângă unul din principalele drumuri naţionale din ţară, terenul are importanţă economică strategică.

Mai mulţi locuitorii din satele vecine cu Măgdăceştiul, Drăsliceni, Ratuş şi Logăneşti, s-au declrat afectaţi de faptul că a fost vândută păşunea şi nu vor mai avea cum să-şi întreţină animalele domestice. Un grup de locuitori din Drăsliceni au depus şi o sesizare pe Harta Corupţiei, în care susţin că păşunea a fost de ani buni a satului Drăsliceni şi că Primăria de la Măgdăceşti nu a fost în drept să o vândă.

Terenul cu suprafaţa de 5.8988 ha a fost scos la licitaţie la începutul lunii iunie, ca teren agricol, cu preţul de start de 6.000.000 lei. Pentru că legislaţia interzice vinderea terenurilor cu destinaţia păşune, administraţia publică locală din Măgdăceşti a avut nevoie de aproape doi ani pentru a înlătura impedimentele. Mai întâi, a fost schimbată destinaţia terenului, din păşune în în teren agricol. Ulterior, terenul a fost trecut din proprietate publică în proprietate privată. Pe lângă votul majorităţii consilui local, funcţionarii de la Primăria Măgdăceşti au făcut mai multe drumuri la Criuleni şi Chişinău pentru ca să obţină deciziile dorite.

La licitaţia cu strigare au participat doi agenţi economici. Conform procesului verbal din 14 iunie, licitaţia a fost câştigată de SRL Rultehcom din Chişinău, companie specializată în domeniul producerii de plase metalice şi panourilor de gard, care a oferit preţul de 7.000.000 pentru terenul respectiv.

Printre cei care au semnat procesul verbal privind rezultatele licitaţiei se regăseşte şi consiliera Tatiana Zgardaniuc. Femeia susţine că nu a fost invitată şi nici nu a participat la şedinţă, iar semnătura de pe procesul verbal nu-i aparţine. „Eu am fost împotriva vinderii terenului din patrimoniul satului. Când am aflat că am fost inclusă în comisia de licitaţie şi că terenul a fost vândut, am fost la Svetlana Bîtlan, secretara consiliului local şi am solicitat o copie a procesului verbal. Iniţial, nu a vrut să mi-o dea, invocnd că sunt date cu caracter personal. Pe urmă mi-a dat-o. Semnătura din dreptul numelui meu nu-mi aparţine. Voi depune o plângere la Procuratură pentru că mi s-a falsificat semnătura pe un document oficial”, ne-a declarat Zgardaniuc.

Lidia Tentiuc, consilieră locală în opoziţie, susţine că tranzacţia s-a desfîşurat cu abuzuri din partea administrţiei locale. „A fost vândut un teren important din patrimoniul satului, cu acces la resurse de apă. Cred că totul a fost aranjat din timp. Pentru o astfel de tranzacţie urma să se facă o adunare a satului, să se ia o decizie cu participarea a 1/3 din locuitorii cu drept de vot. Conducerea Primăriei a prezentat o listă cu 230 de semnături ale celor care au fost de acord cu tranzacţia. Cap de listă este primăriţa Liuba Cojocaru, urmată de angajaţi ai Primăriei şi instituţiilor subordonate, cum ar fi şcoala de arte sau centrul de sănătate. De fapt ,a fost vândută doar o parte din păşune. Urma să mai aibă loc o licitaţie pentru a fi vândut tot terenul, dar ne-am adresat la CNA şi licitaţia a fost blocată”, ne-a comunicat consiliera.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupţie.md, Svetlana Bîtlan ne-a dat asigurări că totul s-a făcut cu respectarea normelor legale. „A fost o procedură anevoioasă pentru schimbarea destinaţiei şi trecerea în proprietate privată, dar ne-am descurcat. Avem acordul la toate instituţiile statului. Terenul se afla în gestiunea administraţiei publice locale, Primăria Măgdăceşti, şi a avut dreptul să-l vândă. Pământul nu mai aparţine celor din Drăsliceni din 1999, când a avut loc delimitarea hotarelor, după separarea primăriilor”, ne-a comunicat secretara consiliului.

Întrebată despre semnătura în dreptul numelui Tatianei Zgardaniuc, funcţionara a spus că nu ştie cum a apărut: „Dumneaei nu a fost la şedinţă şi nu a avut cum să semneze. Nici nu a fost nevoie de semnătura dumneaei, a fost cvorum şi aşa”, ne-a declarat Svetlana Bîtlan.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Ion Cebotari, administratorul SRL Rultehcom a declarat că a respectat toate condiţiile de participare la licitaţie, a achitat întreaga sumă, nu a ştiut despre careva probleme şi se va adresa în judecată dacă va fi anulat rezultatul licitaţiei.


Materialul jurnalistic este realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”,  desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.  Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

Julieta Saviţchi
02/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii