Magistrată, în aşteptarea dreptăţii de la CEDO, după două sancţiuni disciplinare aplicate cu 10 ani în urmă: „Nu vreau bani”

Julieta Saviţchi
19/10/2022
CIJM

Vicepreşedinta Judecătoriei Chişinău, Angela Catană, este în aşteptarea deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în speranţa că va scăpa de cele două mustrări aspre aplicate cu 10 ani în urmă pentru amnistierea unui violator şi anularea unei ordonanţe de pornire a urmăririi penale. Cererea magistratei a fost comunicată de instanţa europeană Guvernului de la Chişinău.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Angela Catană a declarat că cele două sancţiuni disciplinare i-au fost aplicate nejustificat de către Consiliul Superior al Magistraturii. „Sunt veteran al justiţiei şi pentru mine contează foarte mult imaginea. Eu am fost hărţuită de fostul procuror general, Valeriu Zubco, care a comis imixtiuni în justiţie, apărând anumite interese. Am scăpat de el după scandalul Pădurea Domnească, în care a fost implicat şi nevoit să demisioneze. Dar sancţiunile au rămas. Nu poate fi sancţionat disciplinar un judecător pentru opniile sale la deciziile luate, este contrar legii. Nu vreau bani. Vreau să mi se facă dreptate şi să fiu reabilitată”, ne-a declarat Angela Catană.

Amintim că, prin Hotărîrea nr. 48/12 din 07.10.2011, Angelei Catană i-a fost aplicată sancţiunea disciplinară sub formă de „mustrare aspră”. Colegiul disciplinar a ajuns la concluzia că magistrata a aplicat în mod abuziv prevederile articolului 5 din Legea privind amnistia în legătură cu declararea anului 2008 An al Tineretului. Colegiul şi-a justificat decizia prin faptul că persoana amnistiată nu avea statut de condamnat aşa cum prevede art. 65 din Codul de procedură penală şi nu putea să-i fie aplicată amnistia înainte ca instanţa să-i stabilească vinovăţia.

În iunie 2012, Angelei Catană i-a fost aplicată a doua sancţiune disciplinară sub formă de „mustrare aspră”, la solicitarea lui Valeriu Zubco, pentru anularea unei ordonanţe de începere a urmăririi penale într-un caz de delapidare a averii.

Julieta Saviţchi
19/10/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii