Mandat de arestare pe numele lui Renato Usatîi. Primarul de la Bălţi a fost anunţat în căutare internaţională

Anticoruptie.md
24/10/2016
Renato Usatîi. Foto: moldkorr.com

Judecătoria sectorului Centru a eliberat luni, 24 octombrie, un mandat de arestare pe numele lui Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru şi primar al oraşului Bălți. Magistraţii au emis şi o încheiere prin care Renato Usatîi, aflat la Moscova, a fost anunţat în căutare internațională.

Decizia a fost luată în urma unui demers al Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, Renato Usatîi având statut de bănuit în tentativa de omorâre a bancherului rus Gherman Gorbunţov. 

Omul de afaceri l-a acuzat pe democratul Vlad Plahotniuc că ar sta în spatele acestei decizii. 

Anterior, procurorii au anunţat că magistratul de instrucție din cadrul Judecătoriei Rezina va fi cercetat penal după ce a redus ilegal perioada de condamnare a interlopului Vitalie Proca, care ar fi fost angajat să-l omoare pe Gherman Gorbunţov. Tentativa a avut loc în Marea Britanie.

Realitatea.md notează că grupul de anchetă în acest dosar a oferit recent detalii în cazul reținerii unor persoane care ar fi intermediat obținerea unor „declarații mincionoase” ale lui Vitalie Proca și comanditarul acestora, aflat la Moscova. Atunci procurorii au refuzat să dea numele beneficiarului real, care a transmis intermediarilor suma de 100.000 de euro, făcând trimitere la prezumția nevinovăției.

În martie 2012, Adevărul Moldova relata că milionarul rus, fostul proprietar al băncii falimentare Universalbank, a fost ciruit de gloanţe cu un pistol mitralieră în apropiere de Canary Wharf, Londra. Gherman Gorbunţov a fost proprietar a cel puţin opt bănci din Rusia, multe din care implicate în scheme de spălare de bani şi evaziune fiscală. El chiar a fost supranumit „bancherul negru" de către presa din Rusia.

Anticoruptie.md
24/10/2016Follow us on Telegram

Comentarii