Ministerul Educației și Direcția municipală reacționează la sesizările pe Harta Corupției privitor la taxele ilegale în școli și grădinițe

Cornelia Cozonac
11/08/2015

Ministerul Educației și Direcția Educație a Primăriei Chișinău s-au sesizat la reclamațiile cetățenilor semnalate pe portalul Anticoruptie.md despre taxele neformale ce se percep în școli și grădinițe.

Surse din cadrul Ministerului Educației au precizat pentru portalul Anticoruptie.md că Direcția juridică a demarat controale în toate cazurile semnalate de părinți. Și Direcția Municipală Edicație, Tineret și Sport a inițiat verificări la școlile și grădinițele din Chișinău la care, potrivit sesizărilor pe Harta Corupției, de la părinți s-ar percepe plăți pentru înscrierea copiilor la grădinițe, pentru reparații, fondul grupei, fundații sau pentru zilele de naștere ale educatorilor. “Aceste cazuri sunt luate în vizorul Direcției. Fiecare caz este cercetat în parte. Acest portal pe care oamenii pot sesiza cazuri despre plăți ilegale este binevenit, dar avem nevoie și de conlucrarea părinților pentru ca să putem lua măsuri în cazuri concrete”, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md Elena Vorotneac, purtător de cuvânt la Direcția Educație, Tineret și Sport a Municipiului Chișinău.

În ultimele luni pe Harta Corupției de pe portalul Anticorupție.md au fost semnalate peste 20 de cazuri în care părinților li ce cer taxe suplimentare pentrru diferite cheltuieli la școli și grădinițe. Aceasta în condițiile în care Ministerul Educației a declarat, printro directivă, drept ilegale orice plăți percepute de la părinți pentru examene sau alte cheltuieli.

În luna martie, un student de la Colegiul de Informatică ne sesiza că la această instituție se strâng bani pentru a influența comisia de bacalaureat, sumele pretinse ajungând până la 300 de Euro. Studentul menționa, de asemenea, că, deși achită plata pentru contract, li se mai cere să plătească pentru reparație în sălile de studii, pentru diplomă și chiar deriticătoarei care face curățenie.

O lună mai târziu, o profesoară de la aceeași instituție ne semnala că asupra ei se fac presiuni și este impusă de conducerea instituției să favorizeze anumiți studenți.

 

În luna mai, un grup de părinți ne sesiza că la Școala nr.1 din satul Costesti, Ialoveni, la unele clase, se strâng căte 45 de lei, pentru a pregăti masă pentru învăţători la fiecare examen. Ei precizau că dacă nu contribuie cu bani pentru masa profesorilor, copiii lor riscă să fie neglijați ulterior de către profesorul respectiv . O altă sesizare pe Harta Corupției parvenită în aceeași lună viza plățile ilegale la Liceul de Arte Plastice Igor Vieru din capitală. Un părinte semnala că la fiecare sfârșit de an de învățământ se colectează bani pentru reparația sălilor de studii și a caminului. Părintele spunea că pentru reparația în cămin fiecare elev trebuia să achite câte 1500 lei întru termen de 2 zile, în caz contrar risca să rămână fără loc în cămin. Părintele a mai precizat că în afară de plățile pentru reparție, el acită lunar 200 lei în fondul liceului și al căminului.

În luna iulie mai mulți părinți ne-au sesizat despre taxe ilegale percepute la Grădinița nr.35 din Chisinau. Un alt părinte ne sesiza că la la Grădiniţa nr.9 din oraşul Drochia se colectează bani pentru zilele de naştere a educătorilor, pentru amenajarea locurilor de joacă și chiar pentru detergenți. Părintele a atașat la sesizare și o listă cu atribute de igienă pe care trebuie să le cumpere (FOTO).

Și părinți cu copii la Grădinița nr. 211 din capitală ne scriau că li se cere să contribuie cu câte 500 de lei pentru reparație, în afară de taxa pentru Fundație și plata oficială,  iar la  Grădinița nr. 47 părinților li ce cere să spele geamurile și podelele în grupele pe care le frecventează copiii lor.

În luna august părinții de la Liceul Tudor Vladimirescu ne-au semnalat că  elevilor de clasa a 9-a li se cere să achite câte 500 lei pentru promovare în clasa a 10-a. Părinții s-au arătat nedumeriți de faptul că elevilor li se spune că dacă nu vor da bani, nu vor fi admiși în clasa a 10-a.

Potrivit legislației, în Republica Moldova, părinții ai căror copii frecventează grădinițele trebuie să achite taxa lunară pentru alimentație, care variază între 150 și 250 lei. Finanțarea școlilor, de trei ani, se face per elev. Orice fonduri suplimentare pe lângă școli și grădinițe pot fi create doar în condițiile în care sunt administrate de către părinți și întrun mod transparent. Orice părinte este în drept să solicite de la administrația școlii sau a grădiniței toată informația privind sumele primite din bugetul public și alte surse extrabugetare, modul în care s-au cheltuit, etc. La fel, fiecare părinte, membru al asociației de părinți formate pe lângă școli și grădinițe, este în drept  să verifice cum sunt gestionați banii colectați de asociație.

Cornelia Cozonac
11/08/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii