Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a făcut mutarea. Vrea tragerea la răspundere a judecătorilor care tărăgănează dosarul lui Ilan Șor

Mădălin Necșuțu
21/09/2021

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat, marți, în cadrul unei ședinte al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că va depune o sesizare la Inspecția Judiciară și la CSM, în care va solicita examinarea acțiunilor și a comportamentului judecătorilor de Curtea Supremă de Justiție care au admis strămutarea dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău.

„Precizez că toate cererile de strămutare în care se invocau motive de lipsă a aparențelor de independență, inclusiv determinate de discutarea publică a cauzei, raporturile nepotrivite dintre judecător și unul dintre avocații inculpatului, au fost respinse”, a declarat Litvinenco.

Mai exact este vorba despre judecătorii Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan, care au dispus strămutarea dosarului lui Ilan Șor.

El a mai spus că că hotărârea din 20 august 2021 cu privire la strămutarea acestui dosar al oligarhului fugar Ilan Șor a fost admisă de membrii completului, care au participat la examinarea unor cereri analogice, inclusiv pe data de 4 august 2021 și anterior au susținut soluția de respingere.

„Câteva zile după inventarea expresiei „existența unei suspiciuni colective de imparțialitate a Curții de Apel Cahul”, adică peste16 zile, au pronunțat o soluție diametral opusă, care creează confuzii inclusiv un precedent periculos și lipsă de imagine a justiției”, a adăugat ministrul Justiției.

Potrivit aceleiași decizii, din 20 august, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul legată de înlocuirea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar, aplicată față de inculpatul Ilan Șor, cu măsura preventivă – arestul și darea în căutare a inculpatului.

Dosarul intentat pe numele lui Ilan Şor pentru implicare în frauda bancară este examinat de către Curtea de Apel Chişinău după ce Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a admis la sfârșitul lui august demersul avocaţilor lui Şor privind strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chişinău. Până la satisfacerea acestei solicitări a avocaților lui Șor, CSJ a respins de nouă ori cererile de strămutare.

Procuratura Generală a dezaprobat decizia de strămutare a dosarului Şor pe motiv că examinarea va trebui reluată de la început.

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018 până în august 2021. Inițial, dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Cahul după ce mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat, în 2017, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Numai că instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Dosarul penal nu l-a împiedicat pe Ilan Şor să ajungă deputat pentru a doua oară. Controversatul afacerist a părăsit Republica Moldova şi a fost dat în urmărire generală în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare. Autorităților au vehiculat informația potrivit căreia Ilan Şor s-ar afla în Israel, stat care nu-și extrădează cetățenii.

Mădălin Necșuțu
21/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii